Рибена уста

Рибена уста

Linaria Vulgaris (L.)Сем. Scrophulariaceae– Живеничеви

 

жълто асланче, клинаво биле, кученца, обикновенна луличка, асланче

 

ОПИСАНИЕ: Обикновената луличка е многогодишно тревисто растение. Коренът е вретеновиден, силно разклонен. Стъблото е високо до 1м, изправено, почти неразклонено, густо облистено до самото съцветие, с безплодни издънки при основата си. То е голо, а само в областта на съцветието е с жлезисти трихоми. Листата са тънколацентни до линейни голи, заострени, седящи, слабо завити по ръбовете с 3 жилки. Цветовете са сравнително едри, събрани на върха на стъблото във връхни гроздовидни съцветия. Чашката е петлистна, сраснала в основата, гола. Плодът е топчеста двугнездна кутийка. Всяко гнездо се отваря чрез разпукване на 2-5 дяла. Семената са дисковидни. Цъфти от края на пролетта и през цялото лято до септември. В  свежо състояние дрогата е с неприятна миризма, която се усилва при сушенето. Вкусът е лютив, неприятен.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Европа, Русия, Китай, Америка. У нас се среща по тревистите места, пътищата, като плевел в низините, до 1000 м надморска височина.

 

ДРОГА:  Стръковете. Берат се юни-август. Надземната облистена част на растението се отрязва, 30-35 см от върха надолу по време на цъфтенето.

Съдържа флавонови глюкозиди (особено в цветовете) – линарин, пектолинарин, неолинарин, пектолинаригенин. Съдържа още фитостерин, n-триакантан, значително количество аскорбинова киселина, мравчена, лимонена и ябълчна киселина, алкалоида пеганин(вазицин), който е повече в листата, а най-малко в корените. В състава на дрогата влизат също захари, пектини, фитостерол, манит, антоцианови съединения и значително количество минерални соли.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Слабително действие. Предполага се, че слабителното действие на дрогата се дължи на вазицина.

Като слабително средство при чревна атония и катари на пикочния мехур: по 1 чаена лъжичка на ситно нарязана дроха се залива с 1 чаена чаша вряща вода и след изстиване се прецежда. Доза за 1 ден. Употребява се под контрол на лекаря.

Външно дрогата се употребява при кожни обриви, хемороиди и др.: 20 г суха дрога се наситнява и се вари 20-25 минути във вода или мляко, след което се прецежда и с получената течност се правят компреси под контрол на лекаря.

Народно противонасекомно средство. Отровността на растението е установена при коне. Медоносно и декоративно растение.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: Georg Slickers, wikipedia