Розалин

Розалин

Pelargonium Roseum WILLD. Сем. Geraniaceae – Здравецови

 

индрише

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно ,полухрастовидно етеричномаслено растение. При наши условия за производствени цели се сее като едногодишна култура. Кореновата система е силно разклонена, вдървеняла, брадеста, проникваща надълбоко в почвата. Стъблото е изправено или приповдигащо се, силно разклонено, по възлите слабо надебелено, в долната си част вдървеняло, покрито, както и листата,, с жлезисти трихоми. Листата имат яйцевидна форма със сърцевидна основа, 4-5 см дълги, 5-7 см широки, последователни, с 3-8 см дълги дръжки, окосмени. Листната петура е дълбоко разсечена на 5-7 дяла, които от своя страна са наделени на по-малки дялове. Листата, както и разклоненията са гъсто покрити с власинки и смолисти жлези. Цветовете са неправилни, бледорозови, стоящи на дълги дръжки. Чашелистчетата и венчелистчетата са по 5, тичинките са 10. Цъфти рядко, обикновено от юни до октомври. Плодообразуването почти липсва.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Растението се среща като диворастящо само в Капската област на Южна Африка, откъдето е пренесено в Европа като декоративно. Сега се култивира в плантации за производствени цели в Южна Франция, Алжир, Алжир, Мароко, Тунис, Мадагаскар. У нас е разпространено като стайно декоративно растение. Първите промишлени насаждения у нас са направени в Казанлък през 1951 г. с посадъчен материал от Русия.

 

ДРОГА: Стръковете и листата

В младите листа се съдържат етерично масло познато у нас под името „тереше”, в състава на което влизат алкохолите цитронелол, фенилетилов алкохол, линалоол, гераниол, терпинеол, ментон, борнеол. Листата и корените съдържат дъбилни вещества, а от цветовете е изолиран пеларгонов хлорид (биозид), както и някои багрилни вещества.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Установено е, че етеричното масло притежава антидерматитна активност ин витро. Също е установено, че етеричните масла въобще понижават кръвното налягане. Едно от тях, което е показало най-силен и продължителен ефект, е Oleum Pelargonii.

Нашата народна медицина употребява листата на растението против диабет: по 10-15 листа се заливат в съд с 1 л вряща вода, запарката се оставя на огъня да изври половината, а след изстиване се прецежда и се пие по 1 кафена чашка сутрин на гладно, но винаги под контрол на лекаря. Етеричното масло, получавано от свежата дрога, намира нашироко приложение в парфюмерийната и козметичната ни промишленост, предимно като заместител на розовото масло при производството на много парфюми, одеколони и др.

Пресните зелени листа от растението се използват в домакинствата вместо ванилия при приготвянето на различни сладка, компоти и др. Декоративно растение за вътрешна украса.

Отпадъците след дестилирането на етерично масло от дрогата са ценен органичен тор, който по качество не отстъпва на оборския.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: H.C.Andrews, wikipedia