Рукола – здравословни ползи и защо трябва да я включим в ежедневното си меню

Руколата е по-малко известна в сравнение с броколите и брюкселското зеле, но независимо от това като състав и здравословни ползи .... 2016-04-02T22:51:27+00:00 Здравни Статии

Руколата е по-малко известна в сравнение с броколите и брюкселското зеле, но независимо от това като състав и здравословни ползи не им отстъпва. 40 гр рукола съдържат само 10 калории.  Консумацията на тези 40 гр ще ви осигури 20% от витамин А, над 50% от витамин К и 8% от вашите дневни нужди витамин С, фолати и калций за деня.

 

1. Руколата помага за укрепването на костите и за стимулирането на мозъчната дейност – руколата е отличен източник на витамин К, който участва във формирането и заздравяването на костите и забавя унищожаването на нервните клетки, което е много важно при хора, които са застрашени от развитието на болестта Алцхаймер.

 

2. Руколата подсилва имунната система – това се дължи на съдържащият се в нея витамин С. Този витамин е един от най-добрите “защитници“ на тялото, който неутрализира свободните радикали и по този начин предпазва организма от развитието на различни възпалителни процеси.

 

Рукола е заредена с витамини и минерали, които укрепват защитните сили на имунната система на организма. Благодарение на медта, която се съдържа в руколата, тялото е стимулирано да образува повече бели кръвни телца, които са основната защита на организма срещу бактериите и вирусите.

 

3. Руколата е полезна за бременните жени – тя съдържа фолиева киселина, която е от изключително важно значение за правилното развитие на плода. 100 гр съдържат 97 мкг фолиева киселина или 24% от дневния препоръчителен прием.

 

4. Руколата стимулират и регулират метаболизма – друга полза от този зеленчук е наличието на витамин В-комплекс, които всъщност е съставен от осем различни витамини като всички те служат за стимулиране на клетъчния метаболизъм и здраве. Тези витамини участват в производството на енергия, синтеза на мазнини, производството на червени кръвни клетки, както и много други жизнено важни процеси, които се случват в клетката.

 

 

 

5. Руколата ще ви помогне да отслабнете –  включването в диетата на нискокалоричната и богата на хранителни вещества рукола неизбежно ще окаже положителен ефект върху опитите ви за отслабване. Този зеленчук ще ви позволи да отслабнете без да лишавате организма си от важни витамини и минерали.

 

6. Руколата е богата на хлорофил – хлорофилът предпазва от увреждане ДНК и  черния дроб от афлатоксините – това канцерогенни вещества, които могат да се образуват в царевицата, фъстъците и някои други черупкови ядки. За да се запази хлорофила в руколата трябва да я консумирате сурова.

 

7. Руколата предпазва от развитието на ракови заболявания – консумацията на голямо количество кръстоцветни зеленчуци е свързано с по-малък риск от рак и по-точно на белия дроб и рак на дебелото черво. Именно на сяра-съдържащите съединения (сулфорафан), които се съдържат в кръстоцветните зеленчуци се дължи противораковата активност на руколата.

 

Изследванията върху веществото сулфорафан дава обещаващи резултати, свързани с меланом, рак на хранопровода, рак на простатата и рак на панкреаса. Изследователите са установили, че сулфорафана инхибира ензима хистон деацетилаза (HDAC), който участва в развитието на раковите клетки.

 

Руколата съдържа хлорофил, който е ефективен при блокирането на канцерогенните ефекти на хетероцикличните амини, генерирани при печене на храни при високи температури.

 

8. Ако искаме да се предпазим от диабет, правете си салата с рукола – листните зеленчуци съдържат антиоксидант, известен като алфа-липоева киселина, който е доказано, че понижава нивата на глюкозата, увеличава инсулиновата чувствителност и предотвратява оксидативния стрес при пациенти с диабет. Изследвания на алфа-липоевата киселина също са доказали ефективността и при  периферна невропатия или автономна невропатия при диабетици.

 

9. Листата на руколата са нежни и малки с леко по-остър вкус. Подобно на други листни зеленчуци, руколата съдържа много високи нива на нитрати (повече от 250 мг / 100 г). Високият прием на диетични нитрати води до понижаване на кръвното налягане, намаляване на количеството кислород, необходимо по време на тренировка и физически натоварвания.

 

 

Източник: www.care2.com; healthyeating.sfgate.com; realfoodforlife.com
Източник снимка: Apolonia/www.freedigitalphotos.net