Русалка

Русалка

Nuphar Lutea (L.) Сем. Numphaeaceae – Водни рози

 

бърдуче, жълта водна роза

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно водно тревисто растение. Коренището е до 10 см в диаметър дебело, меснато, пълзящо, с множество коренчета, със следи от опадали листни дръжки. Стъбло не се развива. Листата са два вида – едните са връхни, с дълги дръжки, с плуващи на повърхността на водата петури, а другите са долни, изцяло потопени във водата, с къси дръжки. Плуващите на повърхността на водата петури са едри, дълбоко сърцевидни, до 40 см дълги, до 30 см широки, възкръгли, целокрайни, прикрепени на триръбести дълги дръжки. Изцяло потопените във вода листа са по-дребни, тънки, с почти прозрачни петури. Цветовете са яркожълти, сравнително едри, до 4-5 см в диаметър, единични, ароматни, с дълги дръжки, които излизат на 5-6см над водната повърхност. Плодът е сочен, гладък. Семената са елипсовидни, гладки, с въздушни вместилища, приспособени за плаване върху водната повърхност.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:  В сладките и тихи води на Западна Европа, Балканския полуостров, Югозападна Азия, Северна Америка. У нас се среща рядко из застоялите и бавно течащи води из блатата и езерата, по долните течения и из разливите на по-големите ни реки.

 

ДРОГА:Коренищата

Коренищата съдържат смес от алкалоиди, наречена нуфарин. Главният алкалоид от тази смес е нуфлеинът. Изолирани са от дрогата и тиобинуфаридин, а също и киселините елагова, кафена, фурелова и лутеолин. Напоследък са открити и киселините трансцинамомена, тагмитинова, бехенова и арахидинова. Дрогата съдържа още дъбилни вещества, захароза, нишесте, арабинова киселина и др.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: В народната медицина при стомашно-чревни възпаления, при треска и обилна менструация.

Има случаи на отравяне с дрогата. Смъртта последва от парализирането на централната нервна система.  Експериментално е доказано че, настойка от дрогата в малки дози предизвиква възбуждане, а в по-големи – подтискане на централната нервна система.

Изпитано народно инсектицидно средство против хлебарки. Дрогата може да се използва и за дъбене на кожи, които се обагрят жълто. Отровно растение. Декоративно растение за водни басейни и паркове.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: uk wikipedia