Ръжено брашно – полезно за сърцето и отличен помощник в отслабването

Ръжта всъщност е една от най-здравословните зърнени култури в света! Някои от най-впечатляващите ползите за здравето на ръженото брашно са способността 2016-04-24T15:52:13+00:00 Здравни Статии

Ръжта всъщност е една от най-здравословните зърнени култури в света! Някои от най-впечатляващите ползите за здравето на ръженото брашно са способността му да ви помогне с борбата срещу диабет, сърдечно-съдовите заболявания, напълняването, рака, възпалителните процеси и високото кръвно налягане.

 

Съдържа ли ръженото брашно глутен? Всъщност да. Ръжта е една от трите зърнени култури наред с пшеницата и ечемика, които съдържат глутен. Ръжта съдържа протеин, наречен секалин, който е разновидност на глутена. Въпреки това, ръженото брашно, когато се използва за печене, съдържа много по-малко глутен от пшеницата и ечемика.

 

1. Ръженото брашно контролира нивата на холестерола и теглото – ръженото брашно се отразява положително върху метаболизма ви. За разлика от пшеницата, когато се усвоява, ръжта всъщност потискат увеличаването на телесното тегло и значително намалява затлъстяването. Ръженото брашно подобрява инсулиновата чувствителност и понижава нивата на “лошия“ холестерол.

 

2. Ръженото брашно регулира нивата на глюкозата – учени от Швеция са установили при група пациенти, които ежедневно са консумирали ръжен хляб и тестени продукти направени от ръжено брашно, че нивата на инсулина били в норма, не се наблюдавало рязко  повишаване на кръвната захар веднага след нахранване. Инсулиновата чувствителност на клетките била по-добра. Всичко това помогнало да се заключи, че консумацията на ръжено брашно ще ви помогне да се предпазите от развитието на диабет тип 2.

 

3. Ръженото брашно регулира и подтиска апетита – ръжения хляб засища повече и се чувстваме сити за по-дълго време.

 

4. Ръженото брашно подтиска възпалителните процеси – когато пациенти с метаболитен синдром са били подложени на 12-седмична диета с ръжени тестени изделия, е установена по-добра реакция на клетките спрямо инсулина и по-малко възпалителни процеси в сравнение с група пациенти, които били на диета от овес, пшеничен хляб и картофи. Това намаляване на възпалителните процеси в организма при пациенти с метаболитен синдром може да бъде от полза за намаляване на вероятността от развитието на диабет.

 

5. Камъни в жлъчката – неразтворимите фибри, които са в голямо количество в ръжения хляб и брашно помагат за намаляване на риска от образуването на камъни в жлъчката. Фибрите в ръженото брашно ускоряват елиминирането на отпадните продукти в червата, както и намаляват количеството на жлъчни киселини в стомаха. Ето защо богатите на фибри храни като ръжта са толкова полезни за храносмилането и отстраняване на токсините от тялото.

 

6. Ръженото брашно притежава противораково действие – това се дължи на съдържащите се в него неразтворими фибри, полифеноли, сапонини, фитинова киселина и протеазни инхибитори, които помагат за предотвратяване на разпространението на раковите клетки. В действителност, същите тези фитонутриенти, които помагат в борбата и предотвратяването на рака също са показали способността да намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и  негативните симптоми на менопаузата.

 

128 грама ръжено брашно съдържат:

 

416 калории
88 гр въглехидрати
20,4 гр протеин
3 гр мазнини
30,4 гр фибри
639 мг фосфор 
205 мг магнезий 
6.5 мг цинк 
6.4 мг желязо 
0,6 мг витамин В6
0.4 мг тиамин
5.5 мг ниацин
918 мг калий 
0,3 мг рибофлавин
76.8 мг фолиева киселина 
1,6 мг пантотенова киселина
3.5 мг витамин Е 
7.6 мг витамин К 

 

 

Източник: https://www.organicfacts.net; wholegrainscouncil.org; www.naturalnews.com
Източник снимка: www.pixabay.com