Румяна Тодорова ще бъде управител на НЗОК до избирането на нов

Народното събрание удължи мандата на д-р Румяна Тодорова като управител на НЗОК до избирането на нов.Предложението бе отправено ...... 2015-02-20T12:08:54+00:00 Здравни Новини

Народното събрание удължи мандата на д-р Румяна Тодорова като управител на НЗОК до избирането на нов.
Предложението бе отправено от депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова с аргумента, че така ще се реши проблемът за легитимно решение за функциите на управител.

 

Изменя се решение на парламента за избиране на управител на НЗОК като датата 12 февруари, на която е прекратен мандата на Тодорова, се изменя с „до избиране на нов управител“.
След отправеното предложение депутатът от БСП д-р Емил Райнов запита какво се е случило за 48 часа. „Вие ни обяснявахте как няма никакъв проблем, един друг колега ми обясняваше, че не мога да смятам до 24″, припомни той.

 

Народният представител от ДПС Тунчер Кърджалиев коментира, че за парламентарната група е изкушаващо да продължат с „безпринципното позиционерство и допълнително да подкладем темата“. Точно по отношение на това решение трябва да има държавнически подход, заяви той за изказването на д-р Райнов. „Трябва да се абстрахираме от изкушенията от време на време да сме от едната страна или другата на темата“, отвърна Райнов.

 

Филип Попов от БСП от своя страна попита дали при удължаване на мандата, решенията, които ще се вземат от надзора на касата, ще бъдат легитимни. Отговор получи от председателя на парламента Цецка Цачева, която обясни, че подписаният договор на Румяна Тодорова след решение на НС за нейния избор през 2013 година, съдържа клауза, че тя ще изпълнява функциите до избиране на нов председател.

 

„До миналата седмица от надзорния съвет и касата нямаха проблем, тъй като нейният договор е до избор на нов управител. Не би следвало касата да подписва нов договор, защото тя вече има такъв и вместо датата 12 февруари, ги следваме по клаузите с подписания от нея договор“, каза още Цецка Цачева.
Предложението бе прието със 157 гласа „за“, 6 „против“ и един „въздържал се“.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: Photokanok/www.freedigitalphotos.net