Салеп – колко здравословна е тази древна напитка?

Думата "салеп" има арабски произход и означава буквално "лисичи тестиси", защото коренът на тази билка прилича на органите 2015-09-29T10:17:43+00:00 Здравни Статии

Салеп е много популярна напитка, донесена от Изтока по време на османското царуване. Тя е гъста, направена от грудката на Orchis mascula от рода на орхидеята, която цъфти по горските ливади. Сухият прах от тази билка се слага в чаша топла вода или мляко и се сервира с канела или джинджифил, поръсени отгоре.

 

Тази напитка обикновено се сервира, когато температурите са ниски, така че да затоплите тялото си. Освен това, салепът има своите лечебни свойства благодарение на билката, от която е направена.

 

Не само че салепът е вкусен, но също така той има много лечебни свойства. Тази напитка е много здравословна, защото е богата на полизахариди, протеини, мазнини и въглехидрати. Тя е особено полезна при болки в стомаха и успокоява болките в гърлото. Освен това помага за премахване на секреция от белите дробове, както и за лечение на бронхит.

 

Думата „салеп“ има арабски произход и означава буквално „лисичи тестиси“, защото коренът на тази билка прилича на органите на животното. Салепът като напитка, датира от римско време, когато той е бил смятан за мощен афродизиак.

 

Препоръчваме ви да опитате салеп и да се насладите на чудесния му вкус и лечебни свойства.

 

Необходими продукти:

 

1. 3 ч.л. салеп (ако не искате тежък аромат, използвайте 1 ч.л. или 1 ½ ч.л.)
2. 1 ч.л. нишесте
3. 1 с.л. захар
4.  1 литър мляко
5.  1 чаена лъжичка ванилия
6.  канела за гарнитура

 

Сложете млякото в тенджера и го сварете. Смесете салепа, нишестето и захарта в купа. Добавете малко топло мляко и разбъркайте. Сместа трябва да е като паста.

 

След като млякото заври, намалете огъня и добавете пастообразната смес във врящото мляко малко по малко и я смесете постоянно. Смесването е много важно тук, трябва да смесвате постепенно иначе ще се образуват бучки. Добавете още захар ако е необходимо. Напитката трябва да бъде сладка. Оставете сместа да покъкри на слаб огън за няколко минути и след това добавете ванилията. Изсипете го в чаша и поръсете канела върху него. Можете да сложите останалата част в бутилка или кана и я съхранявайте в хладилник в продължение на няколко дни.

 

 

 

Източник: www.webmd.com; answers.ifood.tv; www.giverecipe.com
Източник снимка: www.pixabay.com