САЩ убеждават ЕС да започне да купува ГМО продукти

В рамките на ЕС се отнасят с подозрение към перспективата за внос на такива продукти, като например пилешко месо, третирано с хлор, говеждо 2014-06-28T06:23:30+00:00 Здравни Новини

Министърът на земеделието на САЩ призова ЕС да отвори широко своя пазар за американските фермери.

 

Tом Вилсък е провел разговори в Брюксел с еврокомисаря Дачиан Чолош и други задокеански партньори, които искат да защитят своите производители.

 

В рамките на ЕС се отнасят с подозрение към перспективата за внос на такива продукти, като например пилешко месо, третирано с хлор, говеждо месо, отглеждано с хормони, генетично модифицирана царевица.
Официалния представител на САЩ вярва, че европейците ще купуват всичко това, ако властите не се намесват в пазарните механизми.

 

„Не е нужно да се направи линия в пясъка и да се каже– това ще го взема, а това не – казва Вилсък. – Нека да вярваме на нашите клиенти, като им даваме възможности, те не правят грешки. Пазарът обикновено прави правилния избор“.
Загриженост сред европейските политици и обществеността предизвиква идеята за създаването на специален съд, който да се занимава със спорове между производители на ГМО и правителствата.

 

САЩ убеждават ЕС да започне да купува ГМО продуктиЕвродепутатът от  „зелените“, смята, че това ще доведе до отслабване на контрола върху прилагането на метода на генното инженерство:

 

„Укрепване на правата на мултинационалните компании ще им позволи да обжалват пред наднационален съд действията на страни, които са предпазливи, каза Яник Жадо.
– Тогава нищо няма да спре ГМО културите.

 

Вече почти една година продължават преговорите за трансатлантически свободната търговия и инвестициите. Ползата на ЕС от създаването и се оценява на 119 милиарда евро годишно, а за САЩ – $ 130 милиарда.

 

 

 

Източник: www.30dumi.eu
Източник снимка: tiverylucky/www.freedigitalphotos.net
Снимка 1: Naypong/www.freedigitalphotos.net