Световен ден за борба с рака. Всеки ден 10 българи чуват диагнозата рак

Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака. Тази година той се фокусира върху четири основни аспекта, а те са свързани със здравословния .... 2015-02-04T11:24:11+00:00 Здравни Новини

Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака. Тази година той се фокусира върху четири основни аспекта, а те са свързани със здравословния начин на живот, с ранната диагностика, с възможностите за лечение на всички, както и с по-доброто качество на живот.

 

Всяка година в света от рак умират 8,2 милиона души, от които 4 милиона са на възраст между 30 и 69 години. Според специалистите почти 80% от случаите на рак се дължат на външни фактори, сред които начин на живот, употреба на тютюн, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене, както и намалена физическа активност.

 

В Европейския съюз раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза.

 

Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрите профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак.

 

Добрата новина е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Лекарите са единодушни, че рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален, ако се спре употребата на тютюн, ако не се злоупотребява с концетрирани алкохолни напитки, ако се избягва прекомерното излагане на слънце, ако се поддържа здравословно тегло и ако редовно се ходи на профилактични прегледи.
Тази година Световният ден за борба с рака е под мотото „Не извън нас“.

 

В Световния ден за борба с рака стана ясно, че липса на финансиране блокира дейността на модерна лаборатория за лечение на мозъчни тумори. Лекарите от болница „Св.Иван Рилски“ алармираха, че досега по създадената програма за имунотерапия при пациенти със злокачествени мозъчни образувания, са получени само 300 хиляди лева, които са недостатъчни за нормалното функциониране на проекта.
По данни на Националния раков регистър всеки ден 10 българи чуват диагнозата рак, а медиците отчитат тревожна тенденция на увеличаване на онкологичните заболявания.

 

Рак на белия дроб, гърдата, дебелото черво, кожата и стомаха са локациите, които най-често засягат българите. С най-голям относителен дял е ракът на белия дроб при мъжете – над 18% и ракът на млечната жлеза при жените – над 22 на сто.

 

Страната ни е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания.
По повод Световния ден за борба с рака днес в Специализираната болница по онкология ще представят проект, по който лечебното заведение ще получи европейско финансиране за нова апаратура. Проектът е на обща стойност над 5.5 милиона лева, като освен доставка на високоспециализирани апарати, предвижда и разширяване и модернизиране на Клиниката по урология в най-голямата онкологична болница в страната.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: scottchan/www.freedigitalphotos.net