Свещилка

Свещилка

Gentiana cruciata L.   Сем. Gentianaceae – Тинтявови

 

горчавка, злъчка, кръстоцветна тинтява, облиставиче, прострел, ванковче, свещилник

 

ОПИСАНИЕ:  Многогодишно тревисто растение. Коренището е многоглаво, с много коренчета. Стъблото е неразклонено, достигащо до 40 см  височина. Листата са целокрайни, продълговати или тесноелипсовидни, срещуположни на кръст, приседнали, тесноелиптични или удължено-яйцевидни, с 3 или 5 надлъжни жилки. Цветовете са сини или лилави, приседнали, разположени по много в пазвите на връхните листа, по-къси от 3 см. Чашката е 4-листна, късозвънеста, с 4 малки зъбчета на отвора. Венчето е 4-листно, тъмносиньо, бухалковидно-звънчевидно, 2-2,5 см дълго, завършващо на върха с 4 къси дяла. Тичинките са 4. Плодникът е образуван от 2 плодолиста, с горен двугнезден яйчник. Плодът е сравнително неголяма многосеменна кутийка, разпукваща се по два шева надлъж. Цъфти през лятото.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Европа и Северна Азия. У нас се среща по каменливите склонове, поляните, храсталаците, край горите и в планинските области почти във всички наши планини, до 2000 м надморска височина.

 

ДРОГА: Цъфтящите стръкове

Корените и коренищата съдържат алкалоида генцианин, горчивите вещества генциопикрин и генцизин. В надземните части на растението намираме почти същите, съдържащи се в коренищата и корените съставки, но в значително по-малки количества, както и в различни съотношения.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Апетитовъзбуждащо

Като горчиво средство за възбуждане на апетита и подпомагане на храносмилането, стимулиране на черния дроб и жлъчката във вид на отвара, запарка, екстракт.

Употребява се нашироко в пивоварната промишленост. Спиртните напитки от тази дрога са по-горчиви от водните поради това, че не всички горчиви вещества са разтворими във вода.

Медоносно и декоративно растение.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – wikipedia