СЕБОРЕЯ

Това е кожна болест, която се проявява с нарушено отделяне на мастна секреция на кожата. Причини за възникването на себореята са смущения във функцията на половите жлези, смутена дейност на нервната система, смущения на обмяната на веществата като подагра, затлъстяване, заболявания на черния дроб, стомашно-чревния тракт. Себореята се изявява най-силно по лицето, носът, челото, бузите, брадата, окосмената част на главата, гърдите, под мишниците, под гърдите и в слабините.

 

 

СЕБОРЕЯРепей(Arctium lappa) – признато противосеборейно средство, растението се прилага често. Прилага се често под формата на запарка(чаена лъжичка счукани корени се заливат с 400 мл вряща вода, оставя се да накисва една нощ и на следващия ден се изпива на равни порции цялото количество). Запарката се използва и за компреси или обливания.

 

 

СЕБОРЕЯЧесън(Allium sativum) – чесънът се прилага като храна или като тинктура на капки. Полезният ефект се гради на съдържащото сяра етерично масло и кератолитичните свойства.

 

 

 

 

 

СЕБОРЕЯХрян(Armoracia rusticana) – прилага се като се използва 100 г мед, смесен със свеж сок от хрянови корени (по 1-2 чаени лъжици на ден), или се приготвя хряново вино(100 г нарязани корени, смесени и накиснати в 400 мл вино – по супена лъжица 2 пъти на ден или намазвания на кожните изменения, когато са ограничени по площ).

 

 

СЕБОРЕЯНевен(Calendula officinalis) – невен се прилага като тинкура; разредена с вода тя служи за обмивания и при мазна себорея на лицето; дава добър резултат.

 

 

 

 

 

СЕБОРЕЯБадем(Amygdalus communis) – има противосеборейно приложение като бадемово брашно или масло.