Селим

Селим

Levisticum officinale KOCH. Сем. Umbelliferae – Сенникоцветни

 

бъздуняк, левущян, питомен бъздуняк, росалия, русалка, заря

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Коренът е многоглав, дебел, месест. От всяка глава излиза по едно стъбло, обикновено до 2 м високо, гладко, кухо, голо, надлъжно набраздено, надебелено в основата си, към върха разклонено. Листата са сложноперести, разсечени на едри, клиновидно назъбени листни дялове, с улейвидно разширени дръжки. Долните листа са дълги, а по-горните – сравнително къси, почти приседнали. Цветовете са дребни, групирани в плътни, 6-12 лъчни сложни сенници, разположени на върха на стъблото и разклоненията му. Главните лъчи и цветните дръжки са с обвивка от много листчета. Чашката е с неясни зъбци. Венчелистчетата са жълтозелени, елипсовидни, навътре завити. Плодовете са елипсовидни, жълтокафяви, с ципести крилати ръбове, разпадащи се надлъжно на две половинки. Цялото растение е с приятна миризма. Цъфти през лятото.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Европа и Северна Америка. Отглежда се в по-голямо количество в Чехия, Унгария, САЩ и др., където се използва като подправка, но и за получаване на етерично масло. В нашата страна сравнително ограничено се отглежда като градинско растение. Диворастящо растение у нас не  е познато.

 

ДРОГА: Корените и листата в свежо състояние

До 2% етерично масло, в състава на което влиза като главен компонент бутилиденфталдитът (около 70%). В състава на етеричното масло влизат още терпинеол, цинеол, карвакрол, кумарини, сесквитерпени, терпени. Дрогата съдържа още и смоли, ябълчна киселина, минерални соли, дъбилни и пектинови вещества, нишесте и др. Установнео е, че добивът на етерично масло при поливни условия е 25-30% по-висок в сравнение с неполивните.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Като стомашно, газогонно, укрепително и пикочогонно средство във вид на запарка: 1 чаена лъжичка ситно нарязан или счукан сух корен се залива с 1 чаена чаша вряща вода и след изстиване се прецежда. Доза за 1 ден. Използва се под контрол на лекаря. Външно отварата от корените и листата се използват в нашата народна медицина за бани и за налагане против лунички и петна по лицето. Етеричното масло, получавано от дрогата, намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост, за ароматизиране, в сладкарството и др.

Установена е в дрогата антибактериална активност.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – www.BioLib.de; wikipedia