Сена

Сена

Cassia acutifolia Del. Сем. Fabaceae – Бобови

 

майчин лист

 

ОПИСАНИЕ:  Полухраст, до 100 см висок. Стеблото от основата разклонено, долните клонки стелещи се или възходящи. Листата последователни сложни чифтоперести, с 4-5 двойки ланцетни целокрайни островърхи листчета на къси дръжки, голи. Цветовете в гроздовидни съцветия на дълги дръжки в пазвите на листата. Венчелистчетата 5, жълти, елиптично обратно яйцевидни, нееднакви. Плодът е плосък кожест боб. Цъфти юли-октомври.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из пустинните и полупустинните храсталаци на Източна Африка и басейна на Среден Нил. Култивира се в някои страни на Африка и Азия.

 

ДРОГА: Листата

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Очистително при хроничен запек.

В големи дози препаратите от сена предизвикват коремни колики.

Благодарение на съдържанието на сенозиди листата на сената имат очистително действие, което се постига чрез предизвиканото от тях засилване перисталтиката предимно на дебелото черво. За разлика от другите очистителни слабителният ефект на сената обикновено не е придружен от силно болезнени колики. Тъй като сената не съдържа танини, очистителният й ефект не се последва от запек. Дефекацията настъпва 5-10 часа след приемането на очистителната доза.

За предпочитане е листата от сена и чайовете, които ги съдържат, да не се варят, тъй като получените чрез варене извлеци по-често предизвикват коремни колики, дължащи се вероятно на извлечените смолисти вещества.

Студен извлек от сена се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица наситнени до 0,5 мм листа се накисват през нощта в чаша вода, на сутринта се прецеждат през марля и прецедената течност се пие като очистително.

Друг начин за прилагане: 1 супена лъжица от плодовете или листата се варят в 200 мл вода 5 минути. Отварата се изпива вечер преди лягане.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia