Силата на ароматите – част 1

В нашата съвременност ароматерапията преживява истински бум. Но какво е ароматерапия? Как въздействат ароматите върху човешкия ... 2014-12-02T08:30:21+00:00 Здравни Статии

В нашата съвременност ароматерапията преживява истински бум. Но какво е ароматерапия? Как въздействат ароматите върху човешкия организъм?

 

Ароматерапия е използването на благоуханията за лечение и възстановяване на организма. Използваните ароматни масла помагат на хората да се преборят със стреса, депресията, лошото настроение и много заболявания. Ароматите въздействат на организма едновременно на няколко нива – енергоинформационно, функционално (чрез обонянието върху мозъка и чрез лимфатичната и кръвоносната система пряко върху човешкото тяло) и молекулярно.

 

 

В първата част на тази статия ще разкажем за влиянието на различните аромати върху духа и тялото. Всички масла притежават общи и специфични свойства. Общото за всички е, че влияят благотворно на нервната система, повишават работоспособността, намаляват стреса и нормализират съня.

 

Силата на ароматите - част 1Лавандула

 

Уханието на лавандулата ни зарежда с усещане за здраве, любов и вътрешен покой. Нейният аромат облекчава главоболието, намалява тревожността и помага при нарушения на съня.Съчетанието с мента или евкалипт ни помага да се справим с умората и повишава работоспособността ни.

 

При вдишване на свежия, смолист аромат на евкалипта се облекчава дишането при хрема и синузит. Ароматът на растението иланг-иланг се отнася към групата етерични масла – афродизиаци и се счита за аромат на любовта и чувствеността. Той има стимулиращо действие и усилва половото влечение. Наричат го още „масло на наслаждението“.

 

Силата на ароматите - част 1Ванилия

 

Ароматът на ванилията създава чувството за чистота и комфорт. Много често ни връща към приятните спомени от детството. Съчетан с канела засилва усещането за бодрост, празничност и добро настроение.

 

Счита се, че ароматът на канелата подобрява храносмилането, довежда до чувство на оживление и подтиква към активност.

 

Кафето ни събужда всяка сутрин не само с вкуса си, но и с опияняващият си аромат, който мигновено ни ободрява и тонизира.

 

 

 

Силата на ароматите - част 1Розово масло

 

Розовото масло повдига духа и ни извисява над ежедневните грижи. Уханието му има омайно въздействие върху хората. То стимулира сърдечността и изпълва с чувство на удовлетвореност.

 

Ароматният джинджифил се използва като афродизиак и лек стимулант. Той помага за подобряване на паметта и комуникацията. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други масла – сандалово дърво, пачули или цитруси. Маслото от сандалово дърво е едно от най-популярните масла в ароматерапията със способността си да свързва уханията на цветята, цитрусите и билките в една обща хармонична гама.

 

 

 

Силата на ароматите - част 1Портокалово масло

 

Портокаловото масло успокоява съзнанието и отпуска физическото напрежение, зарежда ни със свежест и цветно настроение. Създава усещането за домашен уют. Цитрусовите аромати действат тонизиращо и повишават концентрацията ни.

 

Магията на уханията, съчетана с меката светлина на ароматните свещи в подходящи цветове, ще придаде романтична атмосфера във вашия дом.

 

Вдишването на божествените им аромати ще ви пренесе във вълшебна страна, където царят любов, покой и щастие.

 

 

 

 

Автор: Ирина Йорданова/ Gancini Candles

Автор снимки: Ирина Йорданова/ Gancini Candles