Симптоми, които ни подсказват, че имаме проблем с щитовидната жлеза

Въпреки че е сравнително малка, щитовидната жлеза играе ключова роля в метаболизма и функционирането на много важни органи като ....... 2015-01-21T21:14:33+00:00 Здравни Статии

Въпреки че е сравнително малка, щитовидната жлеза играе ключова роля в метаболизма и функционирането на много важни органи  като сърцето, мозъка, черния дроб, бъбреците и кожата. За цялостното здраве на тялото ви е много важно щитовидната жлеза да функционира правилно.

 

Ако можете да разпознаете основните симптоми сързани с проблеми с щитовидната жлеза, това ще ви позволи да се обърнете навреме към вашия лекар, за да тествате щитовидната жлеза и да обсъдите възможностите за лечение.

 

1. Чувствате се постоянно изморени – чувството на умора и изтощение са често срещани симптоми, когато имате проблеми с щитовидната жлеза. Ако сте забелязали, че почивате по-често и се изморявате по-бързо и не можете да извършвате ежедневните си задължения така ефективно и пъргаво както преди, то тогава може да имате проблем свързан с щитовидната функция на тази жлеза.

 

2. Рязка промяна в теглото – необяснимото наддаване на тегло или загубата на тегло може да бъде предупредителен знак за разстройство на щитовидната жлеза. Повишаването на теглото, дори и след спазване на стриктна диета и физически упражнения може да бъде признак за ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

 

Ако щитовидната жлеза произвежда повече хормони, отколкото се нуждае тялото, може да изпитате внезапна загуба на тегло.

 

3. Депресия и безпокойство – ако имате симптоми на депресия, тревожност и паническо разстройство, които не реагират на лекарства и терапии, възможно е да бъдат в резултат на скрито заболяване на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм.

 

Депресията е свързана с хипотироидизъм, а тревожността и пристъпите на паника са характерни за хипертиреоидизма.

 

4. Внезапна загуба на коса – необяснимата загуба на коса често е свързана с проблеми с щитовидната жлеза. Ниските нива на хормона на щитовидната жлеза могат да нарушат цикъла на растежа на косата и да предизвикат косопад, който е по-интензивен от нормалното.

 

Загубата на коса от скалпа, както и от външната страна на веждите и други части на тялото могат да бъдат забелязани. Освен това, косата става суха, чуплива и груба. Това са симптоми на хипотиреоидизъм.

 

5. Усещане, че ви много топло или студено – и двете състояния са признак, че може да имате проблеми с щитовидната жлеза.  Промяната в нивото на хормоните на щитовидната жлеза може да наруши способността за регулиране на телесната температура. При ниски нива на щитовидните хормони, усещате, че ви е студено, докато ако страдате от повишени нива на тези хормони, вие ще се изпотявате и ще ви е топло.

 

6. Дрезгав глас и дискомфорт в областта на шията – проблемите с щитовидната жлеза  могат да причинят проблеми като дрезгав глас, хъркане и лека издутина или издатина в областта на щитовидната жлеза. Болката и дискомфорта във врата могат да бъдат причинени от възпаление на щитовидната жлеза (тиреоидит) или гуша, причинени от набъбването на щитовидната жлеза.

 

7. Болки в мускулите и ставите – необясними болки в мускулите и ставите, както и общо чувство на слабост в ръцете и краката, всички те могат да бъдат симптоми на недиагностициран проблем с щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм.

 

Намалена функция на щитовидната жлеза може да доведе до обща мускулна слабост и болка, включително спазми и скованост. Може да се наблюдава още болка в ставите, тендинит в ръцете и краката, синдром на карпалния канал. Всички тези симптоми могат да са признак за наличието на хипотиреоидизъм.

 

 

Източник: www.mayoclinic.org; thyroid.about.com; www.medicinenet.com
Източник снимка: www.123rf.com