Симптоми, които ни подсказват, че имаме проблеми с бъбреците

Бъбреците притежават няколко основни жизнени функции и най-известната от тях е пречистването на организма от вредните вещества ... 2014-12-30T00:06:13+00:00 Здравни Статии

Бъбреците притежават няколко основни жизнени функции и най-известната от тях е пречистването на организма от вредните вещества, генерирани от метаболитните процеси. В допълнение, бъбреците имат роля в процеса на регулиране на водния и електролитен баланс.

 

Те също синтезират някои хормони като ренин и еритропоетин. Бъбреците са жизнено важни в метаболизма на витамин Д и редица активни вещества, които действат локално и на цялото тяло. С една дума, бъбреците не са органи, които участват само в процеса на отделяне на вода и токсични продукти на обмяната на веществата, те  са много важни за регулиране на кръвното налягане и за синтеза на различни хормони.

 

Ето някои симптоми, които могат да ни подскажат, че имаме проблеми с бъбреците:

 

1. Кръв в урината – появата на кръв в урината може да се забележи веднага. Наблюдава се  розова до светло червена урина. Въпреки това, понякога наличието на кръв не се вижда с невъоръжено око. Единствено след лабораторно изследване може да се определи повишеното ниво на еритроцити. Кръвта може да е в резултат на увреждане на бъбреците или наранявания на пикочните пътища и пикочния мехур. Във всеки случай, ако забележите червена урина, трябва да отидете на лекар.

 

2. Болка – тя е най-често  локализирана в лумбалната област. Болката е тъпа, постоянна и най-често временна, въпреки че в някои случаи хората могат да изпитат остра и силна болка. Тази остра болка обикновено е признак на камъни в бъбреците. Тази болка започва в лумбалната област и се разпространява към гърдите или слабините.

 

3. Общи симптоми – слабост, отпуснатост, липса на енергия, загуба на апетит, нарушения на съня, промени в настроението, повишена телесна температура и треска са някои от признаците, които могат да ни покажат проблеми с бъбреците. Имайте предвид, че тези симптоми не са типични за бъбречните заболявания, но те със сигурност показват, че нещо не е наред с тялото.

 

4. Поява на отоци и подпухвания – много експерти смятат, че появата на отоци е един от първите признаци на бъбречните заболявания. Те се появяват, защото водата се натрупва в междуклетъчното пространство и не може да се излъчва в достатъчно количество, по естествен начин – с помощта на бъбреците. Някои отоци са свързани с други заболявания като сърдечно-съдови и ендокринни заболявания

 

5. Увеличаване на телесното тегло – този симптом е свързана с отоците. Увеличеното тегло е пряк резултат от прекомерното натрупване на течности, което бъбреците не успяват да отделят. Пациентите са видимо подути и  имат трудности, когато  се движат.

 

6. Лош дъх – Лошият дъх е пряк резултат от присъствието на азотни вещества, които обикновено се отделя чрез бъбреците. Тъй като бъбреците не работят с необходимата скорост, за да се елиминират токсични и опасни метаболити като креатинин, урея и пикочна киселина, тялото се опитва да ги отстрани по друг начин – с помощта на храносмилателната система и нейните органи.

 

7. Промяна в количеството и вида на урината – друг симптом на възможно бъбречно заболяване, е промяната в концентрацията на урината. Тази промяна може да се наблюдава при промяната на цвета на урината. Твърде разредената урина е почти прозрачна, а концетрираната урина е кафеникава или тъмно жълта.

 

8. Повръщане и гадене – това е друг симптом, който не е типичен при бъбречно заболяване. Въпреки това, понякога натрупването на токсини и отпадъчни продукти, дължащи се на неправилното функциониране на бъбреците може да доведе до гадене и повръщане и ако тези симптоми се наблюдават всеки ден, трябва задължително да се консултирате с лекар.

 

При увреждане на бъбреците, може да усещате, че ви е студено дори да е топло,  това е в резултат от анемията. Някои бъбречни инфекции могат да предизвикат треска.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.wholeliving.com; www.en.wikipedia.org
Източник снимка: ddpavumba/www.freedigitalphotos.net