Симптоми, които ни показват, че трябва да консумираме храни богати на мед

Проучвания показват, че едва 1/4 от всички нас приемат достатъчно количество мед с храната. Има няколко характерни симптоми, които могат да ни подскажат 2016-04-11T08:21:36+00:00 Здравни Статии

Минералът мед е необходим на тялото за да имаме здрави кости, мускули и нерви. Тъй като този минерал не може да се произвежда от тялото, ние трябва да си го набавяме с храната. В противен случай може да развием дефицит към този елемент.

 

Проучвания показват, че едва 1/4 от всички нас приемат достатъчно количество мед с храната. Има няколко характерни симптоми, които могат да ни подскажат, че страдаме от недостиг на мед. Недостигът на мед  не е добре за нашето здраве, но и прекомерната консумация на този елемент също не е здравословно. Някои от симптомите на прекомерната консумация на мед са:

 

повръщане

диария

мускулни крампи

 

Дългосрочните ефекти на прекомерната консумация на мед са:

 

безсъние

високо кръвно налягане

депресия

 

Освен непълноценното хранене и други причини могат да бъдат повод за недостиг на мед в организма като болест на Крон (възпаление на червата) и други проблеми с храносмилателната система.  Абсорбцията на мед може да бъде възпрепятствана от прекомерната консумация на цинк и желязо.

 

Ето кои са най-характерните симптоми при недостиг на мед:

 

1. Бледа кожа – този симптом може да бъде и знак за наличието на анемия. При анемията се наблюдава още умора и задъхване.

 

2. Болки в ставите – медта е изключително важен елемент за здравето на ставите и недостигът му може да увеличи риска от развитието на артрит.

 

3. Болки в мускулите – недсотигът на мед засяга не само ставите, а и мускулите.

 

4. Чупливи кости – всички знаем, че калцият е жизненоважен за здравината на костите, но знаете ли, че медта е също толкова важна за здравето на костите. Приемът на мед намалява риска от развитието на остеопороза.

 

5. Непоносимост към студено – хората, които не приемат достатъчно количество мед постоянно им е судено.

 

6. Изстъняване на косата – ако забележите, че косата ви изсънява или започва да капе, то тогава трябва да консумирате повече мед.

 

7. Нежелана загуба на тегло – недостатъчния прием на мед води до загуба на тегло.

 

Ето кои храни ще ни осигурят така необходимия мед: кейл, гъби, сусам, слънчоглед, тиквени семки, стриди, раци, омари, калмари, авокадо, ядки и др.

 

 

Източник: www.globalhealingcenter.com; umm.edu; www.whfoods.com
Източник снимка: tuelekza/www.freedigitalphotos.net