Симптоми, които показват, че имате нужда от храни богати на йод

С повишаването на качеството на живот, все по-рядко се говори за различните хранителни дефицитни състояние. Но едно такова започва ..... 2016-04-02T12:03:21+00:00 Здравни Статии

С повишаването на качеството на живот, все по-рядко се говори за различните хранителни дефицитни състояние. Но едно такова започва да набира скорост въпреки приеманите с храната и хранителните добавки витамини и минерали. Според Световната Здравна Организация, това състояние е свързано с дефицита на йод в организма ни.

 

Според здравните експерти това състояние се дължи на съвременното земеделие, което води до разрушаването на йода в почвата. Друг главен виновник за това разрушаване са различните природни замърсители. Дефицитът на йод в организма е особено опасен при бременни и деца.

 

Един от най-съществените ефекти на недостига на йод в организма е нарушаването на функцията и работата на щитовидната жлеза. Неработещата правилно щитовидна жлеза ще ви донесе редица други здравословни проблеми, тъй като тя произвежда важни хормони за правилното функциониране на целия организъм. Недостатъчното количество йод може да доведе до напълянване, забавена мозъчна дейност, депресия, умора и отслабена имунна система.

 

Недостига на йод води до усещането за постоянна умора и липса на енергия – бавният метаболизъм не само, че ще доведе до качването на килограми, но ще ви накара да се чувствате изморени. Това се дължи на забавеното превръщане на въглехидрати и мазнини в енергия.

 

Усещането за подтиснатост от време на време е напълно нормално, но ако депресията продължава прекалено дълго и е придружена с проблеми със съня, загуба на апетит и слабост, то тогава трябва да се замислите да хапвате повече храни, които са богати на йод.

 

Друг признак, че не приемате достатъчно йод с храната са постоянните инфекции и алергии – един от страничните ефекти на недостига на йод е отслабената имунна система. Недостига на йод ще доведе до по-често боледуване причинено от различни вируси и нфекции.

 

Сухата кожа и коса също са признак, че не приемате достатъчно йод – ако искате кожата ви и косата ви да изглеждат добре трябва да консумирате храни богати на йод. В противен случай кожата ви ще е изключително суха и косата ви може да започне да капе.

 

Ето кои храни трябва консумирате при дефицит на йод в тялото:

 

 

Прясно мляко, кисело мляко, картофи, сирене чедар, треска, риба тон, скариди, банани, ягоди, боровинки, зелен фасул, сушени сливи и др.

 

 

 

Източник: www.thyroid.org; https://en.wikipedia.org; www.healthgrades.com
Източник снимка: www.pixabay.com