Симптоми при рак на маточната шийка

С нарастването и разпространяването на тумора в шийката на матката , кръвоизливите стават по-обилни, придружени са с болка в таза ... 2015-06-08T23:43:57+00:00 Здравни Статии

При около 90 % от пациентите , диагностицирани с рак на маточната шийка се наблюдават локални симптоми. Ранните стадии на заболяването могат да бъдат асимптоматични , т.е. без никакви симптоми.

 

Първите симптоми , които могат да послужат за индикация за напредване на заболяването са:

 

– жълтеникаво вагинално течение ( понякога дори кръв)
– кървене след полов акт

 

С нарастването и разпространяването на тумора в шийката на матката , кръвоизливите стават по-обилни, придружени са с болка в таза , гръбнака и краката . Понякога пациентът има отоци в долните крайници , защото метастатични лимфни възли притискат кръвоносните съдове.

 

Ако туморът се развива в околните тъкани и органи, симптомите съответстват на засегнатия орган. Например, когато туморът засяга пикочния мехур, при пациента се наблюдават: често уриниране, усещане за парене и кръв в урината (хематурия).

 

Когато туморът засегне правото черво, се наблюдават симптоми като тенезми, болезнено изхождане , кръв в изпражненията (мелена). Когато туморът притисне уретерите (горните пикочни пътищ), той предизвиква хидронефроза и бъбречна недостатъчност.

 

Системните симптоми и признаци са по-рядко срещани в сравнение с локалните такива. Симптомите и признаците на наличието на метастази в други органи и тъкани рядко се появяват по време на диагностичния стадий на заболяването .

 

Въпреки това, в напредналия стадий на заболяването , туморът може да се разпространи чрез кръвта до други тъкани и органи . По този начин раковите клетки могат да засегнат всеки орган и тъкан. Въпреки това, раковите метастази често засягат шийката на матката, белите дробове, черния дроб, костите и мозъка.

 

Ако има метастази в тялото, клиничната картина ще покаже някои симптоми и признаци характерни за засегнатия орган или тъкан. Поради това, в случаите на костни метастази, пациентът ще изпитат силна болка в костите и има възможност за патологични фрактури на засегнатата кост.

 

Ако има белодробни метастази , пациентът ще има затруднения в дишането, кашлица, задух, и кръвохрачене . Белодробните метастази не са толкова чести.

 

Ако туморът засяга черния дроб, той ще е с увеличени размери. Обширните метастази, които покриват голяма част от черния дроб ще причинят нарушения на множество метаболитни функции в организма и ще доведат до жълтеница, слабост, неразположение, и дори кома.

 

Метастазите в мозъка причиняват неврологични симптоми като силно главоболие, повръщане, двойно виждане, нарушено равновесие.

 

Метастазите в лимфни възли водят до отоци в краката. Метастази в пара-аортните лимфни възли причиняват болка, особено в лумбалната област и гърба, и се появява в резултат на натиска на увеличените лимфни възли върху нервите.

 

Най-честите симптоми в напреднал стадий на заболявнето са: обща слабост, умора, загуба на апетит, анемия, уремия и вторични инфекции.

 

Рядко, ракът на маточната шийка може да предизвика паранеопластичен синдром, който може да доведе до:

 

– хиперкалциемия (повишени нива на калция в кръвта)

– повишени стойности на адренокортикотропния хормон , който стимулира кората на надбъбречната жлеза да произвежда глюкокортикоиди като кортизол

 

 

Източник: www.medicalnewstoday.com; www.cancer.gov; www.cancerresearchuk.org
Източник снимка: www.pixabay.com