Синдром на сухото око – причини и лечение

Сълзите са изключиетлно важни за здравето на вашите очи. Те предпазват очите от различни замърсявания, доставят им основни ..... 2014-08-17T15:05:09+00:00 Здравни Статии

Сухотата на очите се появява, когато сълзите не са в състояние да предоставят адекватно овлажняване на очната повърхност.

 

Сълзите са изключиетлно важни за здравето на вашите очи. Те предпазват очите от различни замърсявания, доставят им основни хранителни вещества и действат като естествена смазка.

 

За да се справите ефективно с проблема сухи очи, трябва да знаете какво може да доведе до този синдром.

 

Ето основните причини, поради които може да възникне синдромът на сухото око:

 

1. Сухотата може да се дължи на климатика у дома, които изсушава въздуха, сухият и горещ въздух през лятото и други неблаприятни атмосферни условия

 

2. Естественият процес на стареене на организма и особено при менопаузата при жените

 

3. Сухотата на очите може да се прояви като странична реакция при приема на някои лекарства като антихистамини (антиалергични лекарства) и противозачатъчни хапчета.

 

4. Заболявания, които влияят на способността на окото да сълзи, като синдром на Сьогрен и ревматоиден артрит.

 

5. Структурни проблеми с клепачите, които не им позволяват да се затварят правилно.

 

6. Прекалено дългото използване на компютър също може да доведе до синдрома на сухите очи поради факта, че забравяме да мигаме докато сме се загледали в нещо интересно в интернет пространството.

 

7. Продължителното носене на контактни лещи. Всъщност синдромът на сухото око е едно от най-честите оплаквания сред хората носещи контактни лещи.

 

Ето и най-характерните симптоми на синдрома сухо око, по които може да го разпознаете:

 

Синдром на сухото око – причини и лечение

1. болка
2. чувствителност към светлина
3. усещане за чуждо тяло или пясък в очите
4. сърбеж
5. зачервяване
6. замъгляване на зрението
7. Прекалено отделяне на слъзна течност – това се дължи на намалената смазваща спосбност на сълзите, при което тялото ни се опитва да компенсира и да осигури оптимално овлажняване на очите чрез отделянето по-голямо от нормалното количество слъзна течност.

 

 Как да облекчим неприятни симптоми при синдрома на сухото око?

 

1. Един от вариантите е използването на капки за очи тип изкуствени сълзи или пък очни мази с подобно действие. При хронична сухота, трябва да прилагате този вид капки за очи постоянно и да не спирате приложението им ако почувствате подобрение в състоянието ви. Очните мази, които се използват за облекчаване на сухотата се прилагат вечерно време преди лягане

 

Трябва да обръщате внимание дали овлажняващите капки за очи са подходящи за употреба ако носите контактни лещи.

 

2. Ако очите ви са зачервени и възпалени в резултат на сухотата е подходяшо да се приложат капки за очи съдържащи кортикостероиди. Те се прилагат за кратък период от време, докато зачервяването изчезне и след това може да се продължи с поддържаща терапия с изкуствените сълзи.

 

3. Последни изследвания показват, че приема на рибено масло и омега – 3 – мастни киселини облекчават симптомите при синдром на сухото око.

 

 

 

Източник: www.everydayhealth.com; www.allaboutvision.com; www.mayoclinic.org; www.webmd.com
Източник снимка:Източник снимка: hansskoog/freeimages.com
Снимка 1: the_franz/freeimages.com