Синдром на Цьолингер-Елисон – симптоми и лечение

Този синдром е сложно състояние, при което един или повече тумори се образуват в панкреаса или горната част на тънкото черво (дванадесетопръстника) 2015-06-28T22:06:32+00:00 Здравни Статии

Този синдром е сложно състояние, при което един или повече тумори се образуват в панкреаса или горната част на тънкото черво (дванадесетопръстника). Тези тумори, наречени гастриноми, секретират големи количества от хормона гастрин, който кара стомашната лигавица да произвежда твърде много киселина. Излишната киселина, от своя страна, води до образуването на пептични язви.

 

Този синдром е рядкост. Заболяването може да се появи по всяко време в живота, но заболяването се диагностицира при хора на възраст между 30 и 50. Лечението на този синдром се състой в изполването на лекарства, които намаляват киселинността в стомаха и повлияват стомашните язви.

 

Основните симптоми на синдрома Цьолингер-Елисон са:

 

– болка в корема
диария
– парене, болки и дискомфорт в горната част на корема
– киселини
гадене и повръщане
– слабост
– кървене в храносмилателния тракт
– нежелана загуба на тегло
– намален апетит
анемия

 

Освен медикаментозното лечение на язвите, лекарите могат да премахнат и туморите, които водят до този синдром. Ако туморите бъдат успешно премахнати, то няма да има нужда от последващо лечение с антиацидни лекарства (инхибитори на протонната помпа и H2 – блокери).

 

В зависмост от броя и локализацията на туморите се взема решение по какъв начин да се процедира с тях. Ако туморът е само един, лекарите могат да предложат премахването му, но ако туморите са повече и са се разпространили към черния дроб, тогава нещата се усложняват. Дори и при множество тумори, може да се направи опит за премахване на най-големия от тях.

 

При необходимост може да се наложи прилагането на химиотерапия за забавяне растежа на туморните клетки. При невъзможност за остраняване на туморите в черния дроб, е възможно да се наложи трансплантация на черен дроб.

 

 

Източник: www.mayoclinic.org; www.nlm.nih.gov; www.medicalnewstoday.com
Източник снимка: dream designs/www.freedigitalphotos.net