Сицилийска смрадлика

Сицилийска смрадлика

Rhus coriaria L. Сем. Anacardiaceae – Смрадликови

 

дъбилен шмак

 

ОПИСАНИЕ:  Храст със слабо разклонени, до 2 м високи стъбла или ниско дърво. Кореновата система е силно развита, с извънредно много коренови власинки. Младите клонки, листата, клоните, стъблата, листните дръжки, съцветията, плодовете и долната страна на листата са окосмени. Кората на стъблата е червеникавовиолетова. Листатаса опадливи, нечифтоперести, последователни. Листчетата са на брой 7-21, продълговато-яйцевидни или ланцетни, приседнали или с къси дръжки. Цветовете са еднодомни или двудомни, сивожълтеникави до жълти, дребни, събрани в едро, гъсто, метличесто, конусовидно, космато съцветие по върховете на младите леторасли. Тичинките, венчелистчетата и чашелистчетата са по 5. Плодът е дребен, обикновено островърх, костилков, кълбест, с тънка виненочервена до кафява плодна обвивка. Вкусът му е остър, кисел. Цъфти през юни-август. Плодовете узряват през септември – октомври.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Средиземноморието, особено на остров Сицилия, в Испания, Португалия, Франция, Гърция, Северна Африка, Канарските острови, Балканския полуостров. У нас се среща нарядко из по-топлите сухи и каменливи места и храсталаци по крайбрежието на Черно море между селата Бяла и Манастир. Община Житница.

 

ДРОГА: Листата

Листата съдържат до 35% дъбилни вещества. В техния състав влизат тетразахаридът на галовата киселина, метиловият естер на галовата киселина и свободна галова киселина. Дрогата съдържа още декстроза, витамин С, малко етерично масло, жълтото багрилно вещество мирицитрин и други флавоноиди. Плодовете съдържат значително количество винена киселина и могат да послужат като суровина за нейното производство в промишлен мащаб.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Дъбилният шмак е едно от най-богатите  дъбилни и багрилни растения. Танините, които се получават от листата му, се употребяват нашироко в медицината за получаване на медицинска дъбилна киселина и на галова киселина.

Дрогата или извлечените от нея танини се употребява като добро затягащо средство при стомашни разстройства във вид на различни фармацевтични препарати.

Външно – сварената и още топла дрога се налага на рани като кръвоспиращо и ранозаздравяващо средство. Сварената и прецедена топла дрога се употребява за гаргара при възпаление на устната кухина и гърлото, против прекомерно изпотяване на краката и др. В нашата страна в миналоот растението се е използвало нашироко в кожухарството и бояджийството, поради което се е култивирало. Понастоящем дрогата се използва за дъбене на най-добрите сортове кожи. Корените и плодовете могат да се използват за същата цел. От листата се получават черна боя, от плодовете – червена, а от кората на стъблото –  жълта.

Дървесината на дъбилния шмак е мека, червено-кафява, лесно обработваема и се използва за направа на дребни столарски и стругарски изделия.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: wikipedia