Скорпиони жилят безмилостно

Черната напаст от скорпиони се множи в България, нищо че през пролетта няколко селища от вътрешността на страната започнаха борба с тях .... 2014-07-12T22:04:37+00:00 Здравни Новини

В България те не са отровни, само плашат.

 

Черната напаст от скорпиони се множи в България, нищо че през пролетта няколко селища от вътрешността на страната започнаха борба с тях. Сега се оказва, че плашещите насекоми са се размножили навсякъде по родното Черноморие и ежедневно предизвикват страх и паника. Вече има няколко ухапани на плажа, но риск за здравето няма, защото българските скорпиони не са отровни. Те предизвикат само алергични реакции със зачервяване и подуване, и то не при всички хора.

 

Черен скорпион откриха бургазлии в дома си в началото на седмицата. Животното било на прага на къщата им, която се намира близо до пристанището. Стопаните го хванали в картонена чашка от кафе, но не знаели дали и колко е опасно. Черният скорпион бил дълъг около 5 сантиметра. Това е вторият случай за последните дни в Бургас. Преди него жена откри скорпион в гардероба си в жилище в нова кооперация и го уби с бастун.

 

По-неприятното е, че заради влагата и високите температури плашещите гадини са започнали да пълзят и в районите в непосредствена близост до плажовете, където лесно намират храна. Те се приближават незабележимо до излежаващи се на плажа и жилят където сварят, защото взимат топлото човешко тяло за храна.

 

Съветът на специалистите по борба с насекоми и гризачи е скорпионите да бъдат смачкани с твърд предмет, а да не се пипат с ръце, за да не се стигне до нежелани алергични реакции.

 

Все пак скорпионите в България могат да бъдат забелязани най-често под камъни, под кората на дърветата или оградите, в мазета или тавани. Те достигат дължина до 4-5 сантиметра заедно с опашката, а на цвят са жълто-кафяви до кафяво-черни. Скорпионът излиза на лов нощем и е особено активен в горещите летни нощи. Той се движи бавно и с вирната опашка. Тази поза е предупреждение.

 

Скорпионът се храни с паяци, стоножки или насекоми. Реагира светкавично на всеки движещ се обект, особено ако го възприеме като подходящ за храна. Скорпионите в България не са отровни и никога не нападат сами човека. Инцидентите с тях обикновено се случват при случайно настъпване или друга интервенция от страна на хората.

 

 

Източник: www.vsekiden.com
Източник снимка: Nuttapong/freedigitalphotos.net