Скритите тайни на медолечението

В състава на меда влизат около 60 различни вещества, много от които, макар и съдържащи се в минимални количества, имат голямо значение ... 2015-01-11T12:48:41+00:00 Здравни Статии

В състава на меда влизат около 60 различни вещества, много от които, макар и съдържащи се в минимални количества, имат голямо значение за здравето на човека.

 

Поради това той не е само обикновен хранителен и вкусов продукт, но има значение и като лечебно и профилактично средство.

 

1. Медът намира приложение и се използва с успех, като противопростудно средство било самостоятелно, било в съчетание с топло мляко, лимонов сок и др.

 

2. Познато и изпитано е действието на меда и при лекуването на стомашно-чревните заболявания, като гастрити, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, при киселини в стомаха и др.

 

3. Добри резултати са получени при лекуване заболяванията на черния дроб и жлъчните пътища, сърдечни заболявания, хипертония, хемороиди, бронхиална астма, против безсъние, за бързо зарастване и оздравяване на рани.

 

Лечебни показания на различните видове мед:

 

Акациев мед — общоукрепващо средство, прилага се при безсъние, стомашно-чревни, жлъчни и бъбречни заболявания, има също и лек отхрачващ ефект.

 

Боров мед — използва се при простудни заболявания, заболявания на дихателната система, бъбреците, пикочния мехур, рани и др.

 

Балкански мед — има общоукрепващо действие, прилага се при заболявания на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, за лекуване на рани.

 

Мед от глухарче — препоръчва се при чернодробно-жлъчни заболявания, стомашно-чревни и бъбречни болести.

 

Мед от еспарзета — повишава резистентността на организма и хемоглобиновото съдържание на еритроцитите.

 

Мед от комунига — за лечение на неврози, стомашно-чревни заболявания и гнойни процеси.

 

Скритите тайни на медолечениетоМед от кестен — при стомашно-чревни, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

 

Мед от лавандула — слабо седативно и спазмолитично средство в случаите на стомашно-чревни и бъбречни колики, неврози и др.

 

Ливаден мед — при стомашно-чревни, бъбречни, белодробни и гинекологични заболявания.

 

Липов мед — при простудни заболявания и заболявания на дихателните пътища; има диуретично действие.

 

Мед от мащерка – за лечение на кашлица (бронхит, коклюш), гастрит и стомашна язва, колики, колит, възпаления, катари на горните дихателни пътища и пр.

 

Ментов мед – чернодробно-жлъчни болести, подобрява апетита, стимулира сърцето и успокоява нервната система.

 

Плодов мед — има профилактично и общоукрепващо действие; черешовият мед се употребява при заболявания на отделителната система.

 

Полски мед — при чернодробни, жлъчни, бъбречни заболявания; успокоява кашлицата, сърцебиенето и нервната система; прилага се при гинекологични заболявания.

 

Мед от слънчоглед — прилага се при бронхиални спазми и спазми на стомашно-чревния тракт.

 

 

Източник: www.bilki.bg ; автор:AnnA Ilieva
Източник снимка: www.fotolia.com
Снимка 1: dan/www.freedigitalphotos.net