Сладки картофи – ползи за здравето ни

Сладките картофи са отличен източник на полезни хранителни вещества. Този зеленчук може да се яде по много начини и да бъде част от различни .... 2015-06-15T09:49:12+00:00 Здравни Статии

Сладките картофи са отличен източник на полезни хранителни вещества. Този зеленчук може да се яде по много начини и да бъде част от различни ястия. Редовното хапване на сладки картофи ще държи болестите далеч от нас. Изледвания са доказали, че редовната консумация на този вид картофи води до справяне със затлъстяването и диабета. Един средно голям картоф с обелката, съдържа около 6 гр фибри. Сладките картофи са отличен източник на енергия за тялото ни.

 

Сладките картофи ще ни помогнат при следните състояния:

 

1. Редовната консумация на сладки картофи намалява риска от появата на диабет – това е така защото са с нисък гликемичен индекс. Консумацията им може да помогне за контрола на нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност. Всичко това означава, че сладките картофи няма да доведат до рязко повишаване на кръвната захар. Високото съдържание на фибри ще нормализират кръвната захар и нивата на инсулина. Препоръчва се хората, които страдат от диабет тип 2, да включат в диетата си сладкия картоф.

 

2. Кръвно налягане – сладките картофи съдържат достатъчни количества натрий, който отговаря за стабилното кръвно налягане. Един картоф съдържа около 540 мг натрий.

 

3. Консумацията на сладки картофи ще се погрижи сърцето ви да бъде здраво – те съдържат витамин Б6, който разрушава веществото, наречено хомоцистейн, то от своя страна води до втвърдяване на стените на артериите и оттам до повишаване на кръвното налягане.

 

4. Сладките картофи са богат източник на витамин А, витамин С и витамин Е, всички те са изключително важни за здравето на очите. Редовната консумация ще предпази очите ни от различни дегенеративни заболявания.

 

5. Сладките картофи може да помогнат за предотвратяване на рака на гърдата при жени преди менопаузата, както и рака на яйчниците при жени в постменопауза.

 

6. Сладките картофи се явяват отличен природен антидепресант. Това се дължи на съдържанието на магнезий в тях, който има успокояващо нервите действие.

 

 

Източник: www.livescience.com; www.loc.gov; thesweetpotato.ca
Източник снимка: SOMMAI/www.freedigitalphotos.net