Сладък корен (женско биле) – лечебни свойства и приложение

Женското биле съдържа редица други хранителни вещества като желязо, калций, магнезий и витамин В комплекс. Също така е богат на антиоксиданти, като например 2016-10-24T09:32:19+00:00 Здравни Статии

В допълнение към основната си съставка глициризин, други съставки в тази билка са аминокиселини, няколко амини, полизахаридът стерол известен като B-ситостерол, холин и бетаин. Тези съставки значително допринасят за уникалните лечебни свойства на сладкия корен.

 

Женското биле съдържа редица други хранителни вещества като желязо, калций, магнезий и витамин В комплекс. Също така е богат на антиоксиданти, като например цинк, селен и бета-каротин. Коренът на женското биле съдържа уникално химическо съединение, известно като глициризин. Това съединение е отговорно за сладкия вкус и уникален аромат. Женското биле е било използвано от древни времена заради своите лечебни и кулинарни свойства. То е широко използвано в сладкарски изделия и за ароматизиране в различни рецепти.

 

Ползи за здравето и терапевтични приложения билката сладък корен

 

Коренът на женското биле е известен с отличните си отхрачващи свойства. Ако страдате от обикновена настинка или кашлица, приемайте чай от билката  2 до 3 пъти на ден. В случай на астматичен пристъп, този чай осигурява незабавна помощ. За приготвянето на чая от женско биле, сварете 2 до 5 гр от дрогата в 200 мл вода, варете докато водата намалее с 3/4. Прецедете течността и пийте бавно.

 

Чаят от сладък корен много помага за подсилване на имунната система. Редовният прием помага на имунната система да се бори с общи и хронични заболявания като малария, грип, бронхит, хепатит, херпес и туберкулоза.

 

Редовният прием на чай от женско биле ще ви помогне да отслабнете, при хроничен гастрит, чернодробни нарушения и киселини в стомаха.

 

Женското биле  също често се използва за лечение на стомашна язва.

 

Женското биле също помага за лечение на безплодие при мъжете, както и жените.

 

Екстрактът от женско биле е отличен стимулант, който помага за премахване на умората и отпадналостта. Може да се използва при лечението на синдрома на хроничната умора.

 

Женското биле помага за лечение на различни кожни състояния, като дерматит и екзема.

 

Сладкият корен помага за стимулиране на цялата мускулна система, а също и помага за облекчаване на мускулните крампи. Билката помага за облекчаване на симптомите на артрит и ревматизъм.

 

Българската народна медицина препоръчва използването на сладкия корен при затруднения при уринирането поради наличие на аденом на простатата. Този установен благоприятен ефект на сладкия корен най-вероятно е израз на съдържащия се в него бета-ситостерол, съединение, което напоследък се утвърждава като ефективно средство при лечението на аденомата на простатната жлеза.

 

Една супена лъжица ситно счукани корени се заливат с 500 мл вода и се вари в продължение на 10 мин. От така приготвения на горещо извлек след изстудяване и прецеждане се пие по една винена чаша преди всяко яден.