Слънцето – приятел и враг

В зависимост от дължината на вълната си те се категоризират като UVA, UVB и UBC-лъчи. Потъмняването на кожата, предизвикано 2014-07-28T21:06:45+00:00 Здравни Статии

Всички UV-лъчи увреждат структурата на кожата.

 

Доказано е, че всяко лъчение променя кожата необратимо, като колкото по-късовълново е то, толкова по-силно е неговото въздействие.

 

Затова ултравиолетовите лъчи (UV) са тези, чието биологично действие върху кожата е от най-голямо значение за нейното състояние.

 

В зависимост от дължината на вълната си те се категоризират като UVA, UVB и UBC-лъчи. Потъмняването на кожата, предизвикано от UVА-лъчите се осъществява за сметка на наличния кожен пигмент (меланин), поради което настъпва бързо (часове след излагането на слънце).

 

Изгарянето на кожата се дължи преди всичко на UVВ-лъчите. Те също допринасят за пигментирането на кожата, тъй като стимулират образуването на нов меланин, но потъмняването настъпва по-бавно (след 2-3 дни).  Вече е доказано, че за всеки загубен процент озон ултравиолетовото натоварване нараства с 1,2 до 1,6%. А глобално намаляване на този газ от порядъка на 5% води след себе си като късно последствие (след 50-70 години) увеличаване на някои форми на кожния рак с 12%.

 

На първо място е необходимо да подчертаем, че защитата трябва да бъде ефективна както по отношение на UVА и UVВ-лъчите, така и по отношение на инфрачервената светлина (IR). Защитната мощ на фотопротекторите се означава с т.нар. лъчезащитен фактор.
Той се определя чрез сравняване на времето за получаване на еднаква степен на зачервяване на два кожни участъка, единият от които е защитен със съответния препарат

 

Слънцето - приятел и врагФотозащитните субстанции, с които се постига този ефект, са основно два вида.

 

Първите не пропускат светлината и отразяват слънчевите лъчи, поради което се наричат „екрани”.
Така действат всички бели на цвят вещества, но най-подходящи са оксидите на цинка и титана, солите на бария и др. Общо взето обаче ефектът е слаб, тъй като те се отмиват от потта.

 

Вторите поглъщат слънчевите лъчи. Те осъществяват много по-надеждна протекция, тъй като защитната субстанция не остава на повърхността на роговия слой, а прониква в него. Модерните препарати осъществяват фоопротекция и по двата начина.

 

При избор на козметичен продукт основният ориентир е мощността на слънцезащитният  фактор.

 

Тези, които считат, че слънцето не е опасно за тях, могат да използват масло или лосион с нисък фактор – между 2 и 4. Фактор от 4 до 8 е напълно достатъчен за хората, които рядко изгарят.
Тези, които изгарят по-слабо и почерняват добре, могат да ползват фактор между 8 и 12. Когато кожата бързо изгаря и рядко почернява, желателно е факторът да е между 20 и 30. Изобщо, при хората със светла кожа се препоръчва да се използват комбинирани фотопротективни средства с висок защитен фактор.

 

От най-стриктна слънцезащита се нуждаят страдащите от дерматологични заболявания, които се влошават или възникват под въздействието на слънчевите лъчи – розацея, лупус, акне, фотопорфирии, слънчева алергия и т.н. За тях най-подходящи са фотопротективните средства с фактор 50 и повече.

 

За да се постигне ефективна защита на кожата, е необходимо да се усвоят основните правила за ползване на фотопротективните продукти:

 

– Консултация с козметик или дерматолог ще допринесе за определяне на типа на кожата.

– Не бива да се използват изостанали от предишно летуване слънцезащитни средства.

– Препоръчва се употребата само на фотопротектори, съпроводени с инструкция от фирмата-производител за начина на прилагането им.

– Желателно е те да осигуряват защита от UV-A, UV-B и инфрачервена светлина и да бъдат водоустойчиви, тъй като във водата проникват около 60% от лъчите.

– След всяко къпане в морето е добре кожата да се измива, за да се отстрани солта. Засъхнали върху кожата, кристалчетата от натриев хлорид действат като миниатюрни лупи, които допълнително усилват действието на UV-лъчите.

– Препоръчва се кожата да се намазва с фотопротектора на всеки 2 часа или поне 3 пъти дневно (сутрин преди излизане, по обяд и към 16 часа).

 

Независимо от използването на слънцезащитни средства прекаленият престой на слънце винаги трябва да се избягва. В противен случай се увеличава рискът от поява на кожен рак

 

Слънцето - приятел и врагПредразполагащи фактори за това са:

– наличие в семейството на хора, които са боледували от рак на кожата;
– светла кожа, коса и очи;
– лесно и бързо изгаряне;
– наличие на много лунички и бенки;
– продължително излагане на слънце в детската възраст;
– предшестващи увреждания на кожата – термични и химични изгаряния и др.;
– продължителна работа на открито – земеделци, моряци, спортисти и др.;
– продължително лечение на кожата с медикаменти, съдържащи катрани;
– продължително и редовно облъчване с кварцова лампа.

 

Освен с помощта на външно приложими фотопротектори, рискът от рак на кожата може да се ограничи и чрез приемане на антиоксиданти.

 

Те блокират действието на образувалите се под влияние на UV-лъчите свободни радикали в кожата и по този начин предотвратяват деструкцията и злокачественото израждане на нейните клетки.

 

Използването на фотопротективни средства съвсем не означава, че елементарните правила, допринасящи за адаптацията на кожата към слънчевите лъчи, могат да се пренебрегват:

 

– Препоръчва се престоят на слънце през първите дни на почивката да бъде по-кратък и продължителността му да нараства постепенно.

 

– През най-горещите часове (между 11 и 15 часа) излагането на слънце трябва максимално да се ограничава.

 

– Дрехите не бива да бъдат от прекалено рехави материи, защото UV-лъчите лесно проникват през тях до кожата. Желателно е да се носи шапка с широка периферия и очила с тъмни стъкла.

 

 

Източник: www.health.bg
Изтоник снимка: www.fotolia.com
Снимка 1: stockimages/freedigitalphotos.net
Снимка 2: luigidiamanti/freedigitalphotos.net