Смокини – плодове, изключително полезни за здравето ни

Смокините са сред най-старите плодове, предлагайки много лечебни качества. Хранителния състав и лечебните свойства на смокинята я пра .... 2015-01-11T22:15:13+00:00 Здравни Статии

Смокините са сред най-старите плодове, предлагайки много лечебни качества. Хранителния състав и лечебните свойства на смокинята я правят един от най-добрите плодове за поддържане на здравето ни.

 

 

Смокините имат високо съдържание на калий, който в комбинация с калция подпомага регулирането на кръвното налягане. Сушените смокини съдържат три пъти повече магнезий от пресните. Той е един от трите основни елементи на костите заедно с калция и фосфора. Съдържащият се в тях магнезий е изключително важен поради 3 причини:

 

– Регулира метаболизма на мускулните и нервните клетки

– Регулира нервно-мускулната проводимост за нормалната функция на сърцето

– Регулира еластичността на кръвоносните съдове, като по този начин се контролира кръвното налягане.

 

Смокините са добър изтончик на естествени захари – високите нива на фруктоза позволяват на мозъка да работи по-бързо и да възприема по-добре. Диабетиците трябва да бъдат внимателни с консумацията на сушените смокини поради високото съдържание на захари.

 

Сочния плод ни предлага изобилие от калий, калций, желязо, фосфор, мед, витамин В6, витамин С и бета – каротин. Смокините имат ниско съдържание на мазнини и съдържат повече фибри, отколкото всеки друг плод или зеленчук. Пектинът които се съдържа в тях намалява холестерола, докато триптофанът бори проблемите с безсънието и кръвообращението.

 

Смокиновите листа са ядливи и притежават лечебни свойства. Доказано е, че те имат антидиабетични ефекти, понижават нивата на триглицеридите и инхибират растежа на раковите клетки.

 

Смокините са отличен източник на диетични фибри, които имат положителен ефект върху контрола на теглото. В проучване са доказали, че жените, които са увеличили своя прием на фибри с добавки значително са намалили приема на излишни калории, и това не е оказало влияние върху чувството им за глад.

 

Смокините, подобно на други храни с високо съдържание на фибри, могат да бъдат полезни в стремежа ни да се преборим с излишните килограми.

 

 

Източник: www.livestrong.com; healthyeating.sfgate.com; www.naturalnews.com
Източник снимка: www.pixabay.com