Смокинята като лечебно средство

Смокините съдържат много ценни хранителни вещества. Те съдържат витамин С, бета-каротин, витамини от Б-групата, калций, желязо ...... 2015-07-05T22:46:51+00:00 Здравни Статии

Смокините съдържат много ценни хранителни вещества. Те съдържат витамин С, бета-каротин, витамини от Б-групата, калций, желязо и калий и изобилие от диетични фибри. Въпреки това, смокинята е богата на захар (глюкоза) и е с висок гликемичен индекс. Следователно, за да се възползвате от предимствата на смокините, се препоръчва да ги консумирате заедно с храни, които имат нисък гликемичен индекс, като орехи, бадеми или зеленчуци. Комбинацията с такива храни позволява захарта да се абсорбира по-бавно в кръвния поток.

 

Ето за какво можем да прилагаме смокините:

 

1. Хора, които страдат от желязодефицитна анемия трябва да хапват поне по 1 смокиня на ден.

 

2. Смокините също така се препоръчват при хора, които страдат от храносмилателни проблеми, тъй като те подобряват състоянието на храносмилателната система и стимулират изпразването на дебелото черво. Препоръчително е да накиснете смокините във вода за няколко часа, след което изпивате водата и изяждате плода.

 

Сушени смокини са подходящи за лечение на стомашни язви и киселини в стомаха. В допълнение, смокините са богати на определен протеин, който ги прави естествен лаксатив (разхлабващо средство) при лечение на запек и храносмилателни затруднения, произтичащи от липсата на течности, и помагат за почистване на червата и при лечението на хемороиди и дизентерия.

 

3. Смокините са полезни за изхвърляне на токсините от тялото, и се считат за една от храните с най-алкално рН, поради това те балансират киселинността, произтичаща от консумацията на храна, богата на месо и преработени храни.

 

4. Смокините са полезни за жените с чупливи нокти – сушените смокини съдържат голямо количество калций, които укрепва ноктите.

 

5. Пресните смокини са особено подходящи за хората с порезни рани, рани на устните или възпаление на езика и устата. В тези ситуации смокините са страхотни за вътрешна употреба.

 

6. Смокините са особено полезни за лечение на брадавици. Млякото от неузрелите смокини притежават анти вирусни свойства, така че прилагането му върху брадавиците два пъти на ден помага за излекуването им. Препоръчително е млякото да се накапе върху основата на откритата брадавицата. Можете също да премахнете брадавиците с помощта на ябълковия оцет.

 

7. Пиенето на отвара от смокини помагат за облекчаването на сухата кашлица, астмата и болките в гърлото. Сварете две смокини с половин чаша вода в продължение на няколко минути и пийте получената течност  няколко пъти на ден.

 

8. При гингивит сварете 6-7 смокини с чаша вряла вода, накиснете смокините в продължение на три дни, прецедете течността и правете гаргара с нея като можете да преглътнете течността. Препоръчителната доза е една супена лъжица, пет пъти на ден.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org; www.livestrong.com
Източник снимка: www.pixabay.com