Смрадлив здравец

Смрадлив здравец

Geranium robertianum L. Сем. Geraniaceae – Здравецови

 

зъмски бурен, робертов здравец, зловонен здравец

 

ОПИСАНИЕ: Едногодишно тревисто растение. Стъблото е високо до 70 см, окосмено. Листата са срещуположни. Листните петури са дълбоко разсечени на 3-5 дяла, с дълги дръжки, покрити с червеникави жлезисти космици. Цветовете са розовочервени, по два на обща дълга дръжка. Тичинковите нишки са почти равни на дължината на чашката или са с ¼ по-къси или по-дълги от нея. Венчето е петлистно с 3 белезникави ивици. Нокътят на венчелистчетата е равен на дължината на чашката. Цялото растение има силна неприятна миризма, която се усилва при разтриване между пръстите, и горчив вкус. Цъфти през май-октомври.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Атлантическа, Средна и Южна Европа, Средиземноморието, Балканския полуостров, Иран, пренесено в Северна Америка. У нас се среща нашироко във влажните сенчести и горски места, особено в планините.

 

ДРОГА: Стръковете

Съдържат етерично масло с неприятна миризма (но по-слаба от тази на прясното растение), дъбилни вещества, гераниин (горчиво вещество), елагова киселина, смоли, слузни вещества, нишесте.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Употребява се в нашата народна медицина външно за гаргара при ангина, зъбобол, възпаление на гърлото и др.

Декоративно растение, от което са създадени и градински форми.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – Bilder ur Nordens Flora» Stockholm it.wikipedia