Соево олио – най-добрият заместител на зехтина

Соевото олио се използва за готвене, като в последните години се превръща в предпочитана мазнина, предимно от хора които търсят по-здра ... 2016-04-04T16:26:56+00:00 Здравни Статии

Соевото олио се използва за готвене, като в последните години се превръща в предпочитана мазнина, предимно от хора които търсят по-здравословен начин на хранене, подобно на зехтина и фъстъченото олио.  То често се смесва с други масла, като по този начин се добива микс за готвене и овкусяване, чиято цена е по-ниска, и по този начин се цели за стане масов продукт в супермаркетите.

 

Някои от ползите за здравето на соевото масло включват способността му да поддържа здравето на сърцето, понижаване на холестерола, подобряване на имунната система, намаляване на когнитивните разстройства като болестта на Алцхаймер, за предотвратяване на остеопорозата, стимулиране на растежа, както и подобряване на здравето на очите и кожата.

 

1. Соевото олио регулира нивата на холестерола – отличният баланс на мастни киселини, съдържащи се в соевото масло, осигурява на тялото ни много важни мастни киселини, включително такива, които регулират нивата на холестерола. Омега-3 мастните киселини могат да намалят нивата на холестерола и да противодейства на лошия такъв. Като цяло, соевото масло сериозно намалява шанса от атеросклероза и други сърдечни заболявания, като инфаркт и инсулт.

 

2. Соевото масло е ефективно при болестта на Алцхаймер – то притежава впечатляващо високо ниво на витамин К, който е отговорен за подобряването на симптомите на болестта на Алцхаймер. Витамин K действа като антиоксидант срещу свободните радикали и по този начин предпазва от увреждане нервните клетки.

 

3. Соевото олио е важно за здравината на костите – тази полза за здравето отново се дължи на високите количества витамин К в маслото. То стимулира образуването и заздравяването на костите. В тази връзка, соевото масло е изключително полезно за хора, които страдат или са застрашени от остеопороза.

 

4. Соевото масло предпазва зрението ни и кожата от различни болести – съдържанието на антиоксиданти предпазва клетъчните мембрани от увреждане, а очите и кожата са много чувствутелни на вредното въздействие на свободните радикали. В тази връзка, соевото олио е много полезно за очите и кожата.

 

Високото съдържание на витамин Е в соевото масло действа като мощен антиоксидант  и също защитава кожата от вредното въздействие на свободните радикали. Витамин Е е пряко свързан с подобряването на външния вид на кожата и повлияването на пъпките и белезите при акне, слънчевото изгаряне и стимулирането на бързото образуване на нови кожни клетки. Витамин Е също така е свързан с общата антиоксидантна активност в цялото тяло, като стимулира имунната система и помага да се елиминират свободните радикали, които причиняват определени заболявания като рак, преждевременно стареене, когнитивни разстройства, и сърдечни заболявания.

 

 

Източник: www.fitday.com; www.whfoods.com; www.wikihow.com
Източник снимка: www.123rf.com