Сок от зеле – с какво е полезен за здравето ни

Тъй като е богато на неразтворими фибри, бета-каротин, витамини (В1, В6, К, Е, С и т.н.) и редица минерали (като калций, йод, магнезий .... 2015-07-20T13:51:35+00:00 Здравни Статии

Тъй като е богато на неразтворими фибри, бета-каротин, витамини (В1, В6, К, Е, С и т.н.) и редица минерали (като калций, йод, магнезий, желязо, сяра и т.н.), зелето се счита като изключително полезен зеленчук за цялосното здраве, кожата и косата. Ако искате да се погрижите за здравето си, пробвайте натуралния сок от зеле, което заради мнобройните си полезни качества се счита за суперхрана.

 

Ето с какво точно е полезен сокът от прясното зеле:

 

1. Прясното зеле притежава силни антиканцерогенни свойства. Според медицинските експерти, сокът от зеле съдържа изоцианати, група от химични съединения, които ускоряват процеса на метаболизизране на естрогена в тялото, което ще ни предпази от рак на гърдата, рак на белия дроб, рак на простатата, рак на стомаха и рак на дебелото черво. Пресният зелев сок също така ускорява оздравителния процес при пациенти с рак.

 

2. Ако се опитвате да се справите с излишните килограми, определено трябва да консумирате сок от зеле, тъй като то е отличен естествен начин за справяне със затлъстяването. По принцип, зелето очиства горната част на червата, което улеснява очистването на организма от отпадъчните продукти и стимулира храносмилането. Освен това, зелето не съдържа много калории, което също е голям плюс за хората с наднормено тегло.

 

3. Обострените язви могат също да бъдат лекувани със сок от зеле. Зелето съдържа голямо количество витамин U (известен като „кабаген“), който е способен да укрепи и възстанови вътрешния слой на стомашната лигавица и да го предпази от различни възпалителни процеси, които могат да доведат до появата на язва.

 

4. Фолиевата киселина е един от най-важните компоненти в сокът от зеле. Когато става въпрос за лечение на анемия, фолиевата киселина се счита за един много важен хранителен елемент, тъй като тя помага за изграждане на нови кръвни клетки.

 

5. Съдържанието на антиоксиданти в сока от зеле ни помага да се справим със сухата кожа, както и да предотвратим преждевременното стареене. Така че, можете да използвате сокът от зеле в домашните маски за лице при наличието на бръчици.

 

6. Сокът от зеле е ефективен при колит –  То притежава два основни минерала – хлор и сяра, които са ефективни при лечението на възпаление на червата.

 

 

 

Източник: www.livestrong.com; www.healthambition.com; healthyblenderrecipes.com
Източник снимка: www.pixabay.com