Сок от картофи – ползи за здравето

Най-важните хранителни вещества на картофите са концентрирани най-вече в кожата или под кожата. Когато правите сока, не трябва да белите кар ..... 2014-12-12T21:57:28+00:00 Здравни Статии

Най-важните хранителни вещества на картофите са концентрирани най-вече в кожата или под кожата. Когато правите сока, не трябва да белите картофите.  Затова, ако искате да пробвате този уникален сок трябва да избирате по-малки пресни картофи.

 

Въпреки, че не ядем картофите в суров вид, те могат да се използват за получаването на лековит сок, които помага при различни болести.

 

Картофите са съставени главно от скорбяла, сложен въглехидрат и на практика не съдържат мазнини и холестерол. Картофите съдържат добри количества бета-каротин, витамин А, С, витамини от В групата (В1, В2, В6, фолиева киселина), калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, сяра и мед, както и малки количества  фибри и протеини (около 2,5 грама за средно голям картоф).

 

 

Сокът от картофи помага при анемия – картофите са отличен източник на желязо и фолиева киселина. Те са от съществено значение за производството на червени кръвни клетки. Поради тази причина картофи могат да бъдат използвани като естествен помощта в превенция или лечение на различни форми на анемия.

 

Сокът помага при артрит – подобно на ревматизма, артрита е възпалително състояние. Високото съдържание на минерали като калий и съдържанието на органична сол в картофите ги правят отлично противовъзпалително средство. При артрит накиснете един нарязан картоф в една чаша вода и след това я изпийте.

 

Сокът от картофи е изключително ефективен при гастрит и язва на стомаха – може би най-честата употреба на сока от картофи е при лечение на гастрит, колит, стомашни и чревни язви, поради своята способност на неутрализира стомашните киселини. За да се постигне максимален ефект от картофения сок, е препоръчително да се пие половин чаша 3 до 4 пъти на ден, в продължение на най-малко един месец.

 

Високо кръвно налягане – сокът от картофи е отличен източник на калий, който помага за понижаване и стабилизиране на кръвното налягане.

 

Облекчаване на болки от различен произход – редовната консумация на  сок от сурови картофи е идеален начин за облекчаване на болката, свързана с артрит, подагра и дори главоболие.

 

Сокът от картофи помага за изгарянето на излишните килограми – това е мит, че картофите водят до напълняване.  Мазнината, с която се пържат картофите причинява наддаването на тегло. Суровите картофи са отлична алтернатива на зърнените култури и зърнените храни във всякакви режими за отслабване, заради ниското си съдържание на калории.

 

 

Източник: www.livenedup.com; www.organicolivia.com; www.diethealthclub.com
Източник снимка: www.pixabay.com