Сок от червени боровинки – ползи за здравето

Сокът от червени боровинки е богат на антиоксиданти, витамин C и салицилова киселина. Една чаша съдържа само 45 калории и това го ... 2015-01-14T23:35:24+00:00 Здравни Статии

Сокът от червени боровинки е богат на антиоксиданти, витамин C и салицилова киселина. Една чаша съдържа само 45 калории и това го прави много подходящ за хора, които са диета и не искат да приемат излишни калории.

 

По отношение на минералите, бороинкитее съдържат калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий, калий и цинк. А от витамините: тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, витамин Е (алфа токоферол) и витамин К (фитохинон)

 

1. Сокът от червени боровинки е изключително ефективен при инфекции на пикочните пътища – проучванията показват, че сокът от червена боровинка съдържа проантоцианидини, които пречат на бактериите да се прикрепят по стените на пикочния мехур.

 

Тези съединения предотвратяват тези бактерии се размножават и улесняват тяхното изхвърляне от организма чрез урината. Редовното пиене на този сок може да помогне за предпазване от повтарящи се инфекции на пикочните пътища при жени на средна възраст и бременните жени. Но трябва да се отбележи, че сокът ефективен единствено за превенцията на такива инфекции, но при вече съществуваща инфекция на пикочните пътища, вече не е.

 

2. Червените боровинки ни предпазват от сърдечни заболявания – сокът намалява риска от заболявания на сърцето и съдейства за поддържането на здрава сърдечно-съдова система. Флавоноидите, намиращи се в боровинките имат антиоксидантни свойства и могат да намалят опасността от атеросклероза.

 

3. Сокът от червена боровинка ефективен в борбата срещу кариесите – Според нови проучвания, сокът  предотвратява образуването на кариеси. Причината е в проантоцианидините, химически съединения в червените боровинки, които непозволяват на бактериите да се прикрепят за зъбите. Тези съединения намаляват киселинността в устата и ни предпазват от пародонтоза.

 

4. Според проведени проучвания, сокът от червена боровинка помага за подтискане на някои щамове на грипния вирус, който е честа причина за ушни и респираторни инфекции при децата. Сокът така повлиява структурата на бактерийте, че те немогат да се закрепят по лигавиците и кожата. Пресният сок от червени боровинки е ефикасен при болки в гърлото.

 

5. Недостигът на витамин C  може да доведе до скорбут. Червените боровинки осигуряват високи нива на витамин C, който  е от жизненоважно значение за организма, защото се използва за пройзводството на колаген, основен компонент на  здравите тъканите.

 

6. Сокът от червени боровинки е ефективен при пептични язви – пептичната язва се причиняваот от вид бактерия, наречена Helicobacter Pylori или H.pylori. Този микроорганизъм атакува защитния слой на стомаха и дванадесетопръстника. Това може да доведе до по-нататъшно възпаление на лигавицата на стомаха. Благодарение на веществата, които се съдържат в червените боровинки, те стопират вредното въздействие на бактерийте в стомаха и по този начин намаляват опасността от развитието на язва.

 

 

Източник: www.netdoctor.co.uk; www.stylecraze.com; cocktails.about.com
Източник снимка: www.pixabay.com