Солариумът е напълно безопасен. Помислете пак!

Ние вярваме в безопастното придобиване на тен през лятото. Време е да разбием всички митове свързани със солариумите и тяхната 2015-07-20T15:51:47+00:00 Здравни Статии

Ние вярваме в безопасното придобиване на тен през лятото. Време е да разбием всички митове свързани със солариумите и тяхната безопасност за кожата ви. Тези митове не сме си ги измислили ние, а със сигурност много от вас са ги чували и им се доверяват.

 

Вредните ефекти от получаването на тен, независимо дали сте на плажа или използвате солариум не се проявяват веднага и точно това заблуждава повечето от нас, че не си вредим на кожата. Истината е, че вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи се натрупва с годините и в един момент може да се отключи някакъв здравословен проблем свързан с кожата ви.

 

Ето и някои от последствията, когато злоупотребяваме с лятното слънце или със солариума:

 

бръчки

– изтъняването и отпускане на кожата
– неравномерен тен на кожата
– зачервяване, спукани капиляри, и загрубяване на кожата
– кафяви петна и пигментация на кожата

 

МИТ #1

UV – лъчите излъчвани от солариума са по-безопасни от UV – лъчите на слънцето.

 

Нищо подобно !!! Солариумите използват UVA – лъчение за да придобиете тен. Въпреки, че изгарянията на кожата се дължат на UVB – лъчението, което не присъства при солариумите, UVA – лъчението се оказва много по-опасното и по-коварното за кожата ни лъчение.  UVA  – лъчите са мутагенни, което означава, че те унищожават или променят клетъчната ДНК, което от своя страна може да доведе до злокачествени заболявания. UVA  – лъчите  проникват много по-дълбоко в кожата, отколкото UVB –  лъчите, така че вредата е много по-голяма за кожата ни.

 

МИТ #2

Солариумите стимулират производството на витамин Д.

 

Поредната заблуда !!! Получаването на тен от солариумите се дължи на UVA – лъчите, докато производството на витамин Д се стимулира от UVB – лъчите. Едно е сигурно, че е по-добре да си набавите необходимия витамин Д от различни хранителни добавки или с балансирано хранене отколкото да разчитате на вредното облъчване от солариумите и слънцето. Нямам как да си набавите необходимите количества витамин Д от солариумите.

 

МИТ #3

Солариумът подобрява настроението и премахва депресията.

 

Ами не е точно така !!! Много хора казват, че няколкото минути във солариума ги правят по-щастливи. Същото казват и за цигарите, хората, които пушат. А сега  помислете, стрували си да гоним лошото настроение с цената на това да изложим здравето си на риск, при положение, че има много по-здравословни начини да бъдем в настроение: ежедневни упражнения, йога и  здравословна диета.

 

МИТ #4

При изполването на солариум, затварянето на очите ги предпазва напълно от лъчението.

 

Още една заблуда !!! Кожата на клепачите е изключително тънка и тя не допуска 20 % от UV – лъчите, докато останалите 80 % оказват вредното си влияние върху очите. Това облъчване може да доведе до необратимо увреждане на очите.

 

Всеки решава как да придобие така желания летен загар, но ние вярваме, че това желание трябва да бъде на базата на една добра информираност за това кое е вредно за здравето ни и кое не.

 

 

Източник: www.paulaschoice.com; www.dosomething.org; www.darquetan.com
Източник снимка: vassiliki/freeimages.com