Софийските зъболекари масово пломбирали липсващи зъби

Схемите за източване на здравната каса не са от вчера, но по всичко изглежда, че все по-често навлизат в практиката и на зъболекарите .......... 2015-01-12T23:32:41+00:00 Здравни Новини

Схемите за източване на здравната каса не са от вчера, но по всичко изглежда, че все по-често навлизат в практиката и на зъболекарите.

 

От началото на годината до края на октомври в София са извършени инспекции в 60 лечебни заведения за дентална помощ. Установени са нарушения при терапията на 108 пациенти, като при 59 от тях зъболекарите са пломбирали липсващи или изкуствени зъби.

 

Това съобщиха за „Новинар“ от Районната здравна каса в София.

 

Нарушенията са засечени чрез информационната система на касата. Ако даден зъболекар е извадил зъб, а след това пациентът е отишъл да се лекува при друг стоматолог, който е отчел, че е направил пломба на липсващия зъб, системата веднага алармира за нередност. Именно на базата на тези нарушения се правят и проверките от инспекторите на Националната здравноосигурителна каса.

 

Засечени са и случаи, при които здравноосигурени пациенти не са посетили личния си стоматолог нито веднъж през годината, но въпреки това той е отчел, че е лекувал болните им зъби. Заради установените нарушения на провинилите се зъболекари са наложени санкции в размер на 7205 лв., допълниха от касата.

 

 

Източник: www.big.bg
Източник снимка: www.pixabay.com