Софтуер помага за разпознаването на интензитета на болката

Учени от Университета на Калифорния в Сан Диего са разработили нов софтуер, който може да разпознава кога пациента изпитва болка. За целта .... 2015-06-07T22:01:32+00:00 Здравни Новини

Учени от Университета на Калифорния в Сан Диего са разработили нов софтуер, който може да разпознава кога пациента изпитва болка. За целта е необходимо програмата да анализира изражението на човека, съобщава онлайн изданието Engadget.

 

Алгоритъмът може да преценява дори интензивността на болката, като за момента е насочен главно към децата. Основното му предназначение е да се използва в болниците. Камери ще могат да наблюдават пациентите и да следят тяхното състояние. Лекарите и медицинските сестри ще получават ценна информация и ще могат да преценяват дали не са необходими още болкоуспоковащи след операция например.

 

Друго възможно приложение на софтуера са бъдещи роботи-асистенти, които се грижат за пациентите в домовете им. Чрез него те ще могат да вземат по-адекватни решения в случай на нужда или да сигнализират на лекуващия лекар.

 

Учените споделят, че разработката им има нужда от повече прецизност. Те посочват, че всеки човек има различен праг на болка и един и същи източник на такава може да се усеща по различен начин. Този фактор е предвиден при разработката и тестовете са показали, че софтуерът успява да прецени болката в пациентите почти толкова добре колкото и медицинските сестри и родителите на децата.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: jannoon028/www.freedigitalphotos.net