Сребролистно прозориче

Сребролистно прозориче

Potentilla argentea L. Сем. Rosaceae – Розоцветни

 

сребролистен очиболец, очиболец

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Коренището е вдървеняло, с вретеновиден корен. Стъблото излиза от коренището. То е до 40 см високо, на гъсто окосмено, изправено, често дъговидно извито в основата си или надигнато. Долните листа са 5-7 делни, стоящи на дълги дръжки и по време на цъфтене обикновено отпадат. Стъблените листа са с много къси дръжки, а най-горните са приседнали. Всички листа са отдолу беловлакнести, със стърчащи дълги власинки, освен къдравите. Прилистниците са ланцетовидни. Цветовете са събрани в щитовидно съцветие. Те са сравнително дребни. Чашката и венчето са 5-листни. Венчелистчетата са жълтеникави, обратно яйцевидни, немного по-дълги от чашелистчетата. Цъфти през юни-август. Плодът е сух. Семената на набръчкани.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Средна Европа, Балканския полуостров. У нас се среща из ливадите, пасищата, сухите тревисти и каменливи места като плевел, особено на варовити почви из посевите в околностите на София.

 

ДРОГА: Коренищата с корените и цъфтящата надземна част

Съдържат дъбилни вещества, които не са още достатъчно проучени.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: В народната медицина като затягащо средство при болки в стомаха и червата и против диария: по 2 супени лъжици на ситно счукани корени и коренища заедно с листата (цялото растение) се заливат с 1 чаена чаша вода, оставя се да ври в продължение на 10 минути, след което се прецежда. Доза за 1 ден.

Външно се използва за компреси при възпаление на очите, но под контрол на лекаря. Използва се също за компреси при гнойни рани, причинени от изгаряне, при маясъл и др.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка:commons.wikimedia