Стари скенери не откриват рак

Старите скенери у нас не откриват рак. За това алармираха потърпевши от няколко града, тъй като уредите обикновено застояват с години в бо ... 2014-09-30T18:01:38+00:00 Здравни Новини

Уредите в малките градове залежават с години в болниците.

 

Старите скенери у нас не откриват рак. За това алармираха потърпевши от няколко града, тъй като уредите обикновено застояват с години в болниците в малките населени места. Повишената смъртност заради онкологично заболяване на стомаха, хранопровода, дванадесетопръстника и панкреаса през последните години се дължи именно на старите скенери и ехографи, които откриват трудно карциномите.

 

Много от онколозите у нас не разполагат с модерна апаратура за диагностицирането, а работят със стара техника. Отлагането на профилактичните прегледи или отказът да се ходи въобще на тях също са причина за бума на онкологични заболявания. Специалисти обясняват, че открити навреме, раковите образувания в повечето случаи са лечими.

 

Лекарите подчертават, че когато карциномът бъде установен и отстранен в първи стадий, над 85% от пациентите преживяват поне пет години. Според тях българите нямат навика да си правят редовно профилактични прегледи, което също е причина за високата смъртност от ракови заболявания на стомаха. От язва на дванадесетопръстника страда всеки десети българин.

 

Гастритите и възпаленията на стомаха пък засягат 30 на сто от нашенците. Тези заболявания се дължат предимно на стреса, мазната и пържена храна, която ядем, убедени са гастроентеролозите.

 

 

Източник: www.vsekiden.com
Източник снимка: www.pixabay.com