Стафиди – здравословни ползи

Те стимулират храносмилането - няколко стафиди всеки ден са необходими за да е здрав стомаха ви. Стафидите съдържат фибри, които набъбват в присъствието на вода. 2016-05-18T22:54:53+00:00 Здравни Статии

С какво са полезни стафидите са за здравето ви:

 

1. Те стимулират храносмилането –  няколко стафиди всеки ден са необходими за да е здрав стомаха ви. Стафидите съдържат фибри, които набъбват в присъствието на вода. Това обяснява слабителното и очистителното действие на стафидите, които помагат за облекчаването на запекa. Редовната консумация на стафиди помага на организма да се изчисти от токсините.

 

2. Стафидте намаляват киселинността в организма – те съдържат калий и магнезий, които помагат за намаляването на киселинността и отстраняването на токсините от системата и предотвратяването на болести като артрит, подагра, камъни в бъбреците и сърдечно-съдови заболявания.

 

3. Стафидите помагат при анемия – те съдържат желязо и витамини от Б-групата, които ще ви помогнат да се справите с анемията.  Съдържащият мед в стафидите също помага в производството на червени кръвни клетки.

 

4. Стафидите помагат при полова слабост – стафидите съдържат аминокиселината аргинин, която увеличава желанието за секс. Стафидите са отличен избор за мъже с еректилна дисфункция.

 

5. Стафидите предпазват зъбите ни от кариеси – стафидите съдържат олеанова киселина, която е от основно значение за това зъбите ни да бъдат без кариеси. Стафидите предотвратяват развитието на бактерии в устата и предпазват зъбите ни от увреждане. Калцият, който се съдържа в стафидите, помага на зъбите да са здрави.

 

6. Стафидите предпазват кожата от вредното въздействие на слънцето. Фитохимикалите, които се съдържат в стафидите защитават нашите клетки от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Аминокиселините в стафидите стимулират обновяването на кожата и образуват защитна бариера срещу слънчевите лъчи. Това е важно за предотвратяването на рака на кожата.

 

7. Стафидите са полезни за очите ни – стафидите съдържат полифенолни вещества. Това са антиоксиданти, които помагат на очите ви да бъдат здрави. Антиоксидантите в стафидите неутрализират свободните радикали, които могат да причинят мускулна дегенерация, както и катаракта.

 

 

Източник: www.organicfacts.net; www.healthbeckon.com; calraisins.org
Източник снимка: www.pixabay.com