СТОМАТИТ

Това е възпалително заболяване в устната кухина, той може да бъде породен от натрупването на зъбен камък, кариес, тютюнопушене, различни химични вещества. При това състояние се наблюдават: силно зачервена лигавица, парене, болка при хранене, лош дъх и др.

 

 

СТОМАТИТЛайка(Matricaria chamomilla) – притежава противовъзпалително и антисептично средство. Прилага се при възпалителни заболявания като стоматита. Една супена лъжица сухи цветове от лайка се заливат с 200 мл вода. Прави се гаргара.

 

 

 

 

СТОМАТИТПолски хвощ(Equisetum arvense) – инфуз от хвощ се използва за плакнене на устата и гаргара при стоматити. За приготвяне на инфуз 2 супени лъжици от билката се заливат с чаша кипяща вода.

 

 

 

 

 

СТОМАТИТЧерен бъз/свирчовина/(Sambucus nigra) – запарката от цветовете на бъза се използва за плакнене на устата и за гаргара при стоматити. 1 супена лъжица изсушени съцветия или плодове на чаша кипяща вода.

 

 

 

 

СТОМАТИТНевен(Calendula officinalis) – притежава регенеративно действие. Прилага се при стоматити. Невенът се употребява обикновено в лечебната практика под формата на запарка в съотношение 2 чаени лъжички дрога с 2 чаши вряща вода. Прави се гаргара.

 

 

 

 

СТОМАТИТЖълт кантарион(Hypericum perforatum) – притежава регенеративно и противовъзпалително действие. Прилага се при стоматити. Използва се обикновено цялата дрога в изсушено състояние, смляна, като 2 супени лъжици се варят в ½ л вода в продължение на 5 минути. Прави се гаргара.

 

 

 

СТОМАТИТЛетен дъб(Quercus robur) – притежава адстригентно и противовъзпалително действие. Прилага се при стоматити. 1-2 супени лъжици раздробена дъбова кора се вари 15-30 минути в 500 мл вода, след което се прецежда и се оставя да изстине. Отварата се приготвя всеки ден и се прилага външно.

 

 

 

СТОМАТИТМащерка(Thymus serpillum) – прилага се при стоматити. Правят се жабурения със запарка от билката.

 

 

 

 

 

 

СТОМАТИТГрадински чай(Salvia officinalis) – прилага се при стоматити. 1 супена лъжица дрога за чаша вряща вода – за изплакване на устата 2-4 пъти на ден в продължение на 12-15 дни.

 

 

 

 

 

СТОМАТИТХрян(Armoracia rusticana) – прилага се при стоматити. Правят се жабурения с разреден свеж хрянов сок.

 

 

 

 

 

 

СТОМАТИТБял равнец (Achillea milefolium) – използва се като запарка от 2 чаени лъжици суха надробена надземна част, която се залива с чаша кипяща вода и се наставя за 1 час. Прецежда се и се използва за изплаквания на устата.

 

 

 

 

СТОМАТИТЛечебна върбинка(Verbena officinalis) – с приготвената от супена лъжица дрога и чаша вода запарка се правят жабурения няколко пъти на ден при стоматити.