Студените крака могат да ви подскажат, че имате сериозни здравословни проблеми

Една от най-честите причини за студените крака е лошата циркулация на кръвта. Лошото кръвообращение може да бъде причинено от ........... 2015-10-08T20:25:08+00:00 Здравни Статии

Някои хора често имат усещането за студени крака. Причините за това могат да са няколко. Стъпалата обикновено са студени, когато оросяването е влошено поради различни причини. Какво правите обаче, ако и най-топлите одеяла и чорапи не са в състояние да ги стоплят?

 

Лошо кръвообращение

 

Една от най-честите причини за студените крака е лошата циркулация на кръвта. Лошото кръвообращение може да бъде причинено от липсата на физическа активност. Често можете да предотвратите това, или дори да го елиминирате, чрез разходка от поне половин час на ден. Лошата циркулация може да бъде причинена от кръвни съсиреци, които могат да доведат до други здравословни проблеми. Ако подозирате, че имате кръвни съсиреци или лошо кръвообращение, потърсете помощ от вашия лекар.

 

Проблем с щитовидната жлеза

 

Друга често срещана причина за студените крака е нарушение в работата на щитовидната жлеза, която е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Проблем с щитовидната жлеза може да предизвика студени ръце и крака, умора, загуба на коса и наддаване на тегло.

 

Ако приемате някакви лекарства и въпреки това страдате от студени ръце и крака, говорете с Вашия лекар, тъй като има възможност да страдате от синдрома на Рейно. Този синдром се характеризира със влошено кръвообращение в краката и ръцете, причинени от спазми в кръвоносните съдове.

 

Периферна невропатия

 

Периферната невропатия може да е една от причините за студени крака. Освен студеното усещане, симптомите могат да включват скованост, изтръпване или усещане за парене в краката. Периферната невропатия е признак на увреждане на нервите и обикновено се причинява от заболявания като диабет, излагане на токсини, инфекции и недостиг на витамини.

 

Ако подозирате, че имате периферна невропатия, незабавно уведомете вашия лекар, тъй като забавянето може да се окаже фатално. Също така, студените крака могат да бъдат причинени от страх и безпокойство.

 

 

Източник: www.mnn.com; www.dailymail.co.uk; https://www.healthstatus.com
Източник снимка: www.pixabay.com