Студова алергия – симптоми и как да разберем дали страдаме от този вид алергия

Студовата алергия е реакция на кожата към студа. Контактът на кожата със студена води до развитието на червеникави, сърбящи по ..... 2015-01-14T00:05:52+00:00 Здравни Статии

Студовата алергия е реакция на кожата към студа. Контактът на кожата със студена води до развитието на червеникави, сърбящи подутини (копривна треска). Тежестта на симптомите на студовата уртикария варира в широки граници. Някои хора имат леки реакции към студеното, докато други имат тежки реакции.

 

Студовата уртикария се появява най-често при млади хора. Ако смятате, че имате това заболяване, се консултирайте с вашия лекар. Лечението на студовата алергия обикновено включва използването на антихистамини и избягване на студения въздух и вода.

 

Но как можем да разберем дали страдаме от този вид алергия. Поставете едно кубче лед на вътрешната част на китката, задръжте леда за около 20 секунди върху кожата. Ако се появи зачервяване, сърбеж и раздразнение, то това означава, че сте хиперчувствителни към студа.

 

Симптоми на студовата алергия:

 

– Временно зачервяване, сърбящи подутини (копривна треска) в областта на кожата, която е била изложена на студа
– Влошаване на симптомите при  затопляне на кожата
– Подуване на ръцете, когато държите студени обекти
– Подуване на устните и гърлото при консумация на студени храни или напитки

 

Животозастрашаващи симптоми:

 

– анафилаксия – тя представлява остра реакциа на цялото тяло, която може да доведе до загуба на съзнание, сърцебиене, подуване на крайниците и шок.

– подуване на езика и гърлото, което може да затрудни дишането

 

Симптомите на студовата уртикария започват скоро след като кожата е изложена на студен въздух или вода. По-голямата част от алергичните реакции възникват, когато кожата е изложена на температури по-ниски от 4 ° С. Но някои хора могат да имат реакции и при по-високи температури. Влажното и ветровито време може да влоши симптомите на студовата алергия. За да намалите шанса да провокирате реакция на организма към студа, избягвайте рязката промяна в температурите.

 

 

Източник: allergicliving.com; www.everydayhealth.com; kidshealth.org
Източник снимка: www.pixabay.com