СУХА КОЖА НА ЛИЦЕТО

Сухотата на кожата може да бъде причинена от: фактори на околната среда(сухият въздух), козметични препарати, който прекомерно изсушават кожата, генетична предразположеност. 

 

 

Билкова парна баня при суха кожа на лицето:

Използва се билкова смес от равни части маточина, копър, лавандула, лайка, невен, подбел. Взема се по супена лъжица от билките и се поставят в голям съд с вода. Когато водата заври и започне да се изпарява, лицето се доближава на около 20 см от съда. Лицето е открито, а косите и главата са обгърнати от хавлиена кърпа. Банята продължава 15 минути, след нея лицето се измива със студена вода, налага се билков лосион или се поставя билкова маска. Процедурата е лесно изпълнима, провежда се 1 път седмично и същевременно допринася за почистване на кожата от черни и бели точки.

 

Билкови маски:

сухата кожа на лицето се подобрява и освежава от посочените тук маски и лосиони. Маски на лицето могат да се приготвят от:

Овес – две супени лъжици овесени ядки се варят 15 минути с мляко или вода. Като поизстине, се добавя лъжица мед, кашата се нанася още топла на лицето и остава там 20 минути. След измиване с хладка вода.

Тиква – две супени лъжици сварена тиква се разбива и се смесва добре с бадемово масло или зехтин. Тази смес се нанася за 20 минути на лицето и се измива с хладка вода.
Моркови – два настъргани моркова се смесват с разбит белтък от яйце и чаена лъжичка зехтин или малко нишесте. Нанася се на лицето за 30 минути и се измива с хладка вода.

Маруля(или ряпа, картофи) – ситно нарязани марули се заливат и размесват със зехтин, прибавят се няколко капки лимонов сок и кашицата се нанася на лицето за 20 минути. След измиване с топла вода и веднага със студена вода.

Банани – един добре смачкан банан и чаена лъжичка мляко се нанасят за 20 минути на лицето и последва измиване с хладка вода.

Ябълка – ситно настъргана зряла ябълка, смесена с чаена лъжичка зехтин, мляко или прясна сметана, се нанася върху лицето за 20 минути и последва измиване с хладка вода.

Праскова – зряла праскова се размачква и се смесва с отвара от лайков цвят и кашицата се нанася върху сухата кожа на лицето за 20 минути; измиването на лицето с топла вода – след 20 минути.

Краставица – кашица от много ситно настъргана краставица след прибавяне на няколко капки лимонов сок се намазва върху кожата на лицето и след 20 минути се избърсва с кърпа, без да се измива.

 

Билкови лосиони:
– две супени лъжици венечни листа на мак се накисват за 1 час в 200 мл вряща вода. Запарката, изстинала и прецедена, се използва като лосион при суха кожа и бръчки.
– две супени лъжици лайков цвят се варят 10 минути в 200 мл вода. Прилага се като лосион, предназначен да омекчи сухата кожа и да я освежи.