Съвети за справяне с досадния пърхот – част 1

Пърхотът възниква в резултат на възпаление, което се проявява в резултат на бързата смяна на клетките на кожата на главата. Като резултат от 2014-08-08T00:04:09+00:00 Здравни Статии

Пърхотът възниква поради възпаление, което предизвиква сърбеж и прекомерно лющене на повърхността на кожата на главата. Като резултат от тези процеси се образуват люспи, които са видими. Пърхотът може да възникне и поради други причини, някои от тях са: свръх секреция на себум, гъбички и др.

 

Ето няколко съвета за справяне с пърхота.

 

1. Поддържайте косата и скалпа си чист, но не прекалявайте със миенето на главата, тъй като това  ще доведе до влошаване на вече възникналото възпаление. Нанасяйте шампоани, балсами и маски за коса, с леки движения, с цел да не се наранява допълнително скалпа.

 

2. Ако решите да миете косата си с шампоан против пърхот, оставете шампоана в продължение на най-малко 5 минути, за да подейства и тогава го отмийте.

 

3. Избягвайте стреса и стресовите ситуации. Стресът може да предизвика пърхот. Трябва да се научите да се справяте със стреса.

 

4.Внимавайте какво ядете. Консумацията на вредни за здравето храни (сладки храни, за бързо хранене), могат да влошат  състоянието на вашия скалп.

 

5.  Ако пърхотът не се повлиява от шампоаните, които използвате, трябва да се обърнете към дерматолог. Той ще прецени какво е състоянието ви и ще ви назначи подходящо лечение.

 

В домашни условия може да си приготвите някои от следните рецепти за да се справите с пърхота

 

Следва продължение…….

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.ehow.com;
Източник снимка: imagerymajestic/freedigitalphotos.net