Съвети за справяне с досадния пърхот – част 2

Нека да продължим темата за пърхота от първа част с някои простички домашни рецепти за справяне с пърхота. Измиване на косата с 2014-08-08T00:06:46+00:00 Здравни Статии

Нека да продължим темата от  първа част с някои простички домашни рецепти за справяне с пърхота.

 

Рецепта #1

 

Измиване на косата с лимон. Вземете корите на 3-4 лимона и ги сварете във вода. След като изстине, нанесете получения разтвор върху косата и след това отмийте. Повтаряйте процедурата 2 пъти седмично

 

Рецепта #2

 

Паста от джинджифил и цвекло. Смилате ги на много ситно до получаване на пастообразна смес. Нанасяте пастата с масажни движения върху косата. Оставяте да престой така цяла нощ и на сутринта измивате добре косата си. Тази процедура може да я правите всяка вечер.

 

Рецепта #3

 

Измийте косата си с ябълков оцет. Може да ви звучи ужасно като идея, но тази рецепта е изключително ефективна. Наличието на гъбички по кожата на главата също може да причини пърхот. За наше щастие оцетът действа и като фунгицид (унищожава гъбичките) и по този начин може да ви избави от пърхота. Използвайте оцет и топла вода в отношение 1:1, смесете ги и втрийте получената смес в косата и скалпа. След това измийте само с вода. Прилагайте тази рецепта 1-2 седмично.

 

Рецепта #4

 

Аспиринът не е само за главоболие. Съдържащата се в него киселина притежава антибактериално и противогъбично действие и отлично се справя с възпалението на скалпа и с гъбичките ако има такива.
Необходими ви са 2 таблетки обикновен аспирин. Стрийте таблетките на прах. Така стритите таблетки прибавете към шампоана си. След като нанесете шампоана, оставете да подейства 2-3 минути и след това измийте обилно.

 

Рецепта #5

 

Използвайте масло от чаено дърво. Повишената секреция себум може да бъде главната причина за образуването на пърхот. Маслото от чаено дъвро регулира мастната секреция и по този начин повлиява пърхота.
Сложете 1 супена лъжица от маслото в 250 мл топла вода. Получената смес напълнете в шише с пръскало и силно разклатете. След като измиете косата с шампоан, напръскайте главата с разтвора и втрийте хубаво. Няма нужда от измиване.

 

 

Източник: www.thehealthsite.com; everydayroots.com
Източник снимка: sattva/freedigitalphotos.net