Съвети за това как да се грижим за кожата си през зимата

Зимата и по-специално студеното време имат изключително негативно влияние върху кожата, така че сега ще ви дадем няколко съвета за това как 2015-01-03T15:52:57+00:00 Здравни Статии

Зимата и по-специално студеното време имат изключително негативно влияние върху кожата, така че сега ще ви дадем няколко съвета за това как да се избегнат най-лошите последици от него.

 

1. Избягвайте употребата на сапун – сапуните и почистващите продукти, съдържащи алкохол са склонни да влошат иначе изсушената кожа, така че избягвайте такива продукти. Изберете такива, които не съдържат алкохол или други изсушаващи съставки, особено за ръцете си. И не забравяйте да използвате овлажняващ лосион след измиване.

 

2. Забравете за душовете с гореща вода – да, това вероятно ви звучи малко странно, все пак няма нищо по-приятно от горещия душ след дългия работен ден. Но горещата вода за съжаление изсушава кожата, така че се опитайте да не се къпите с много гореща вода. Друг вариант за тези, които обичат да си вземат горещи вани, е да добавят малко количество пълномаслено мляко към горещата вода за предотвратяване на загубата на влага от кожата.

 

3. Консумирайте повече риба и ядки – рибата, особено мазната риба и ядките са богати на омега-3 мастни киселини, които помагат на кожата да остане мека и хидратирана. Опитайте се да ядете повече от тези храни през зимата за ограничаване на неблагоприятните последици от времето.

 

4. Пийте повече вода – дори и да приемате нормални количества вода, увеличете приема си през зимата, за да неутрализитрате изсушаващия ефект на по-студеното време. Водата увеличава хидратацията в тялото и кожата, така че не позволявайте кожата да се чувства “жадна“. Освен това, може да ограничите приема на кафе, тъй като стимулира отделянето на течности от организма.

 

5. Правете си маски за лице с мед – медът по естествен път задържа влагата в кожата и по този начин я предпазва от дехидратация. Правете веднъж седмично маска с мед. Ако сте развили някакви раздразнения заради студа, медът ще ги успокои. Просто се уверете, че медът е натурален и няма добавена глюкоза в него.

 

6. Маска за коса със зехтин – лицето и ръцете не са единствените части на тялото, които страдат от студа. Скалпът е особено уязвим към възпаления и изсушаване, заради шапките, които носим през зимата. Направете си маска със зехтин веднъж седмично. Просто натрийте малко зехтин (или кокосово масло) в скалпа и косата, и го оставете за половин час. След това изплакнете скалпа с не много гореща вода, това ще успокои раздразнената и суха кожа.

 

7. Задръжте влагата там, където и е мястото – най-големият проблем при студеното време е, че то изсушава много кожата. Това е още по-неприятна новина ако кожата ви е по природа суха. Така че, не излизайте без да си сложите овлажняващ крем върху лицето и ръцете. Ръцете страдат дори повече от лицето в студеното време, така че се грижете за тях, за да се избегне неприятното напукване и раздразнение на кожата.

 

 

Източник: greatist.com; www.huffingtonpost.com; www.medicinenet.com
Източник снимка: www.pixabay.com