Съвети как да се предпазим от мускулни крампи преди и след тренировка

Мускулните крампи могат да доведат до мъчителна и изтощителна болка в мускулите. Тежките упражнения могат да повишат риска от появата на мускулни крампи. По време на тренировката 2016-10-20T08:34:43+00:00 Здравни Статии

Мускулните крампи могат да доведат до мъчителна и изтощителна болка в мускулите. Тежките упражнения могат да повишат риска от появата на мускулни крампи.

 

По време на тренировката, вода и електролити, като например калий, натрий, калций и магнезий се изхвърлят чрез потта. Колкото повече пот отделя тялото ви докато правите упражнения, толкова повече вода и електролити може да загубите.

 

Електролитите играят важна роля в провеждането на нервните импулси и позволяват на мускулите да се свиват. Прекомерна загуба на вода и електролити може да доведе до разстройство в процеса на изпращане на нервните импулси от мозъка до мускулите, което води до мускулни спазми.

 

Съвети как да се предпазим от мускулните крампи:

 

1. Пийте достатъчно вода – дехидратацията е една от основните причини за мускулните спазми по време на тренировка. Физическата активност трябва да се извършва с пиенето на вода. Когато тренирате, водата в тялото ви намалява. Органите, тъканите и мускулите в тялото ви се нуждаят от тази вода, за да функционират правилно.

 

Преди и по време на тренировка, е необходимо да пиете вода за да се компенсира загубата й  чрез потта.

 

2. Увеличете приема на електролити – електролитните  минерали като натрий и калий са отговорни за релаксацията на мускулите. Електролитния дисбаланс или минерален дефицит може да доведе до мускулни спазми.

Съвети как да се предпазим от мускулни крампи преди и след тренировка

Другите два важни минерала за мускулите са магнезий и калций. Можете да пиете електролитни спортни напитки преди и след тренировка, за да се запази електролитния баланс в тялото ви. Добра идея е да се включат храни, които са богати на магнезий, калций, калий и натрий в ежедневната ви диета.

 

Богати на магнезий храни са кисело мляко, тъмни листни зеленчуци, семена и ядки, риба, соя, авокадо, банани и тъмен шоколад.

 

Можете да увеличите приема на калий, като ядете бял боб, картофи, кайсии, тиква, гъби и банани.

 

Калцият може да бъде открит в нискомаслено сирене, нискомаслено мляко, броколи, бадеми и соеви продукти.

 

3. Увеличете приема на въглехидрати – когато тренирате, трябва да се консумират достатъчно храни, които са богати на въглехидрати. Много хора погрешно смятат, че трябва да се намалят въглехидратите, за да отслабнете.

 

В действителност, те не знаят, че въглехидратите се считат за горивото на организма, което може да осигури енергия за ежедневните дейности и упражнения. Ниските нива на въглехидрати, могат да повишат риска от умора и мускулни спазми. Спортистите и хората, които тренират много се нуждаят от прием на въглехидрати, които се съдържат в зърнените храни, хляб, картофи, овес, банани, елда и нахут.

 

4. Правете стречинг и релаксиращи упражнения преди и след тренировка – стречингът помага за удължаване на мускулите и подобряване на нервните рефлекси на мускулите.

 

5. Приемайте витамин E – ние всички знаем, че витамин Е е полезен за здравето ни, кожата и косата. Редовната консумация на витамин Е е ефективна за превенция и лечение на различни заболявания, включително болка в гърдите, високо кръвно налягане, болка в краката, сърдечно-съдови заболявания и рак.

 

Освен това, приемът на витамин Е може да помогне за намаляване на риска от мускулни крампи. Можете да увеличите приемът на витамин Е с консумацията на спанак, тофу, слънчогледови семена, ядки, растителни масла, миди, тиква, броколи.