Сълзите носят ебола

Втори американец, заразен с ебола, пътува към САЩ. Опасният вирус, който се разпространява в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, за броени 2014-08-07T11:59:00+00:00 Здравни Новини

В Африка върлува най-смъртоносният й щам, риск от „взрив“ в Европа няма, успокоява проф. Тодор Кантарджиев

 

Втори американец, заразен с ебола, пътува към САЩ. Опасният вирус, който се разпространява в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, за броени дни взе близо 700 жертви. Какво представлява той и може ли да дойде у нас, попитахме проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Висока температура, при тежките случаи до загуба на съзнание, кръвоизливи от носа, ушите, очите, храносмилателната система, дори кожата. Това са симптомите на ебола. При тежките случаи пациентите умират в рамките на седмица, лекарство засега няма. Вирусът на ебола може да дойде и в Европа, казва проф. Тодор Кантарджиев. Според него това не е повод за притеснение, защото няма как да избухне епидемия като в Африка на Стария континент. Причините за това са много – начинът ни на живот, работещите системи на здравеопазване както и начинът на предаването на опасната зараза.

 

Вирусът на еболата е от семейството на филовериде, заедно с причинителя на марбургска хеморагична треска, казва проф. Кантарджиев. Той не се разпространява по въздушно-капков път и чрез водата. Негов естествен резервоар са прилепите и маймуните. Човек може да се зарази, ако яде термично не добре обработена храна от тези болни животни, казва проф. Кантарджиев. Затова в Африка, където много хора гладуват някои се заразяват, ядейки маймуни и прилепи.

 

Инфекцията обаче се предава и от човек на човек при пряк контакт. Това става чрез телесните течности – пот, сълзи, слюнка, кръв, казва проф. Кантарджиев. Вирусът не може да се предаде от човек на човек чрез ползване на общи съдове, дръжките на лекарските кабинети, водата, храната или по въздуха. Затова епидемия от ебола трудно би могла да избухне в Европа или Америка.

 

В Африка обаче има специфични културни традиции, които стимулират предаването на заразата. Това са погребалните ритуали, при които на починалите се режат ноктите и косата и близките се заразяват от ранички или, ако се убодат, обяснява проф. Кантарджиев. Друга причина за масовостта на епидемията в Африка е щамът, който върлува. Вирусът на еболата има три разновидности – Судан, Таи и Заир.

 

Най-смъртоносен е последният, а точно той в момента покосява стотици в Африка. Затова епидемичният взрив е толкова опасен и за първи път взема толкова много жертви, обяснява проф. Кантарджиев. До 17 юли по данни на СЗО са заболели по-малко от 1200 души, а са починали около 650.

 

Днес умрелите са вече над 700.

 

Разпространението на най-вирулентния щам допълнително се улеснява и от мобилността на местното население в тези гранични региони. С времето обаче силата на вируса отслабва. Характерно за зоонозите – заболявания сред животните, които се предават на хората, е, че микробите първоначално са много вирулентни. При предаване от човек на човек обаче вирулентността намалява и те се самоограничават, казва проф. Кантарджиев. Хората, които ги преживеят, пък имат имунитет. Знае се, че при ебола няма случай човек да се зарази втори път, казва проф. Кантарджиев. Затова при такава тежка вирусна инфекция се взема кръв с антитела от преживелите болни и с нея се прави серум, за да се лекуват следващите заразени. Досега обаче това не е правено при ебола, защото взривовете са били по-малки – 10-15 души в едно село, ограничавали са се за кратко време, обяснява проф. Кантарджиев. „Най-вероятно в момента учените се опитват да произведат подобен серум. В Националния център имаме разработени генетични методи за диагностика на тази инфекция, успокоява проф. Кантарджиев.

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: cuteimage/freedigitalphotos.net