С какво е полезен алабашът за здравето ни

Въпреки, че прилича на кореноплод, частта, която се използва е всъщност стеблото. Месестата част на алабаша е подобна на тази на броколите 2014-08-29T07:42:37+00:00 Здравни Статии

Въпреки, че прилича на кореноплод, частта, която се използва е всъщност стеблото.  Месестата част на алабаша е подобна на тази на броколите, но той е по-сладък и притежава по-мек вкус с нотка на репичка.

 

Алабашът е богат на баластни вещества, каротиноиди, витамини A, C, K и витамините B. Както другите зеленчуци от това семейство, той е богат на различни антиоксиданти, които предпазват от рак на дебелото черво и на простатата.

 

Освен на витамини, този зеленчук е богат на калций, калий, желязо, фосфор, манган и мед. Заради богатото си съдържание на калий, алабашът поддържа алкалността на кръвта, което от своя страна предпазва от  много заболявания.

 

Ползи за здравето ни:

 

1. Сокът от алабаш, комбиниран със сок от зелена ябълка е изключително ефективно средство за намаляване нивата на „лошия“ холестерол.

 

2. Проучвания са доказали, че алабашът съдържа вещества (антиоксиданти), които  предпазват от рак на дебелото черво и простатата.

 

3. Алабашът е ефикасен срещу различни кожни проблеми. Всеки ден си правете фреш от моркови и алабаш за здрава кожа.

 

4. Алабашът съдържа вещество, което блокира превръщането на въглехидратите в подкожни мазнини. Той е идеалното природно средство за справяне с излишните килограми.

 

5. Алабашът е изключително полезен за улесняване на храносмилането. Направете сок от ​​алабаш, моркови, целина и зелени ябълки, за идеално функционираща храносмилателна система.

 

6. Съдържащият се в алабаша, калий контролира сърдечната честота и ни предпазва от сърдечни заболявания. Пийте сок от алабаш след кардио тренировки за още по-добри резултати.

 

 

Източник: www.nutritionandyou.com; en.wikimedia.org;www. wholeliving.com
Източник снимка: Lebensmittelfotos.pixabaycom